Ny fotopris behøver ikke gå til fotografer

Den nye fotopris Fotogratula bliver uddelt første gang på Fagfestival. Prisen skal ikke gå til et billede og heller ikke nødvendigvis en fotograf. »Vi vil give et skulderklap til dem, der i bred forstand gør en indsats for faget,« siger formand for DJ:Fotograferne

I dag bliver en ny pris føjet til listen af fotopriser.

Det sker, når specialgruppen DJ:Fotograferne lancerer æresprisen ’Fotogratula’, der skal uddeles for første gang på årets Fagfestival i november. 

»Der er i forvejen rigtig mange priser til gode fotografer. Men mange gives alene for indholdet i billedet. Det, vi med den her pris vil hylde, er noget af det, der gør, at det professionelle fotografi fortsat udvikler sig. Nogen, som har gjort noget særligt for fotografiet,« siger Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne.

Dykker ned bag billedet

Han forklarer, at æresprisen dermed ikke skal gå til et billede. Og faktisk skal den heller ikke nødvendigvis gå til en fotograf:

»Det er ikke nødvendigvis den, der holder kameraet, som kan vinde den her pris. Det kan det selvfølgelig godt være – men det handler ikke om, om du er en god fotograf. For der er mange andre end lige fotografer, der gør noget for fotografiet,« siger Peter Thornvig.

Han fortæller, at den nye pris for eksempel kan gå til en undervisningsinstitution, et museum, der gør en særlig indsats for fotografiet, eller en fotograf, som har udviklet en særlig retning inden for fotografiet.

Men der er jo i forvejen rigtig mange fotopriser. Hvorfor er der også brug for den her?

»Fordi vi her dykker ned og ser bag indholdet i billedet. Når vi åbner avisen, forholder vi os jo til billederne – men som professionelle fotografer er vi klar over, at billedet er én ting, men at der er en masse ting bag det billede. Det vil vi gerne sætte spot på,« siger Peter Thornvig.

Et signal til branchen  

Formanden for DJ:Fotograferne mener, at det er vigtigt at sætte fokus på det professionelle fotografi i den digitale tidsalder:

»Alle kan jo tage billeder i dag. Men der er stadig forskel på de professionelle billeder og så det, der bliver lavet af folket. Og selv om vi lever i en verden, hvor det visuelle har en stor vægt, så er der utroligt nok mange, som ikke helt anerkender fotografiets betydning,« siger Peter Thornvig og tilføjer:

»Så prisen er også et signal til både branchen og omverdenen. Vi vil give et skulderklap til dem, der i bred forstand gør en indsats for faget og det professionelle fotografi.«

Der er åbent for indstillinger til fotoprisen 'Fotogratula' frem til 15. oktober. Med prisen følger 20.000 kroner. Læs mere på DJ:Fotografernes hjemmeside

0 Kommentarer