Ny formand: »Jeg vil nødig være diktator«

Pernille Mac Dalland, der søndag blev valgt som ny formand for journalisternes Kreds 1, vil sætte fokus på fagpolitiske forhold. Desuden overvejer hun, om honoraret til formanden skal sættes ned.

Pernille Mac Dalland, der søndag blev valgt som ny formand for journalisternes Kreds 1, vil sætte fokus på fagpolitiske forhold. Desuden overvejer hun, om honoraret til formanden skal sættes ned.

Hvordan sikrer vi ordentlige arbejdsvilkår og overenskomster på de små journalistiske arbejdspladser? Hvordan undgår vi, at redaktionssekretærerne bliver de nye tabere, som det skete med typograferne i sin tid? Og hvordan får vi igen gang i vidensdeling mellem tillidsmandsfolkene?

Sådan lyder nogle af de overordnede temaer, som den nyvalgte formand for Kreds 1, Pernille Mac Dalland, ønsker at få på dagsordenen.
»Jeg vil helt klart komme med nogle flere fagpolitiske ting. Men jeg vil nødig være diktator, der siger, vi skal gøre sådan og sådan. Det er vigtigt for mig, at det bliver et samarbejde med det nye bestyrelseshold. Jeg kommer ikke ind med en gruppe soldater, som bare skal gøre, som jeg siger,« understreger hun.

Pernille Mac Dalland, der overtager formandskabet efter Morten Friis Jørgensen, tilføjer dog, at særligt redaktionssekretærernes ændrede arbejdsvilkår er der grund til at se på:
»Vi kunne godt komme med input til HB om flere fagpolitiske spørgsmål. Eksempelvis hvordan udvikler redaktionssekretærens arbejde sig. Og hvordan undgår vi, at de bliver de nye tabere,« siger Pernille Mac Dalland, der selv er redaktionssekretær på Politikens tillæg Lørdagsliv.
Hun synes i øvrigt, at journalisternes Kreds 1 skal være langt mere synlig. Og i den forbindelse er der brug for at relancere hjemmesiden:
»Den er ikke det mest spændende sted i verden. Og det er der heldigvis nogle, der har nogle ideer til.«

Derudover ønsker hun, at Kreds 1 skal koordinere sine arrangementer og ideer noget mere med andre afdelinger i Dansk Journalistforbund og desuden gå mere aktivt ind i aktuelle sager:
»På mange måder vil vi fortsætte med de aktiviteter, som vi allerede har i dag i Kreds 1. Men jeg kunne godt tænke mig, at vi blev i stand til at reagere hurtigere på aktuelle emner – eksempelvis Kurt Westergaard og Guldbrandsens film i efteråret. Og jeg kunne også godt tænke mig et større samarbejde med DJUK, Foreningen for Undersøgende Journalistik og Veteranerne,« fortæller Pernille Mac Dalland til Journalisten.dk.

Forud for generalforsamlingen søndag i Kreds 1 var der i øvrigt lagt op til stor debat om størrelsen af honoraret til formanden. Pernille Mac Dalland ønskede at fastholde niveauet, mens den tidligere formand ønskede et højere honorar. Det kom dog aldrig til noget opgør, da Morten Friis Jørgensen valgte at trække sig i sidste øjeblik.
Her efter generalforsamlingen siger Pernille Mac Dalland, at det måske tilmed kan komme på tale at sænke niveauet.
»Det kan godt være, at honoraret til Kreds 1s formand skal sættes ned. Som det er nu, så betales der for fem timers fagligt frikøbte timer om ugen til 262 kr. i timen. Det er godt 68.000 kr. om året. Men der mangler en præcis arbejdsbeskrivelse, der berettiger det honorar. Det har vi ikke fået. Og der må tiden vise, om det skal sættes yderligere ned. De andre kredsformænd i Dansk Journalistforbund får jo slet ikke noget. Og der kan man godt spørge, hvad er det, der er så specielt ved Kreds 1? Hvad berettiger lige præcis det honorar?« siger Pernille Mac Dalland, der endnu ikke har gjort op, hvor længe hun har tænkt sig at blive som formand.

Den nyvalgte bestyrelse for Kreds 1 mødes efter planen for første gang den 2. april. Den ny næstformand er dog sandsynligvis på rejse i udlandet den dag, hvorfor mødet måske rykkes.

Læs også Lene Rimestads seneste blog: Kreds 1: Nej til øl, fisse og hornmusik og nyhedsartiklen om valget af Pernille Mac Dalland som ny formand for Kreds 1.

0 Kommentarer