NY FINANSIERING PÅKRÆVET

TV 2 skal have flere licenspenge, hvis stationen skal undgå lignende besparelser fremover, siger medieforskere. Nu venter det politiske slagsmål.
TV 2 skal have flere licenspenge, hvis stationen skal undgå lignende besparelser fremover, siger medieforskere. Nu venter det politiske slagsmål.

Meget tyder på, at TV 2 ikke fortsætter med den nuværende finansieringsmodel. Tv-stationen ønsker selv flere licenskroner fremover, og flere medieforskere er enige i, at det er påkrævet.
»For at krisen på kanalen ikke skal forværres, kræver det flere licensmidler,« siger Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Århus Universitet.
Han mener ikke, at TV 2 kan fortsætte som public-service-kanal, medmindre de bliver kompenseret gennem licensen.
»Det er ikke store forandringer, der kræves, men de kan ikke fortsætte som nu.«
En anden medie-ekspert er enig:
»Den finansieringsfælde, TV 2 blev sat i fra begyndelsen, er nu klappet. Procenten af reklamepenge er 75, og det er for højt. Det ses for alvor nu,« siger Preben Sepstrup, medieanalytiker og for øvrigt medlem af DR´s bestyrelse.
»Kommercialiseringen er så voldsom, at det ikke går længere. Danskernes tv-forbrug stiger stort set ikke mere, og derfor er der øget konkurrence om de reklamekroner, der er på markedet,« siger han.
Frands Mortensen forestiller sig derfor også, at TV 2´s rolle overfor DR må ændres.
»Jeg vurderer selv, at de to kanaler må arbejde tættere sammen. Da TV 2 blev lavet, var det blandt andet for at effektivisere og dynamisere DR og for at få to nyhedstjenester. Det har man jo fået. I øjeblikket generer de to stationer hinanden kraftigt, og det er vel egentlig ikke hensigtsmæssigt.«
Meget tyder på, at TV 2 fremover kan hive flere licenskroner hjem og dermed blive mere uafhængig af reklamemarkedet.
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har meldt ud, at hun godt kan forestille sig en højere licensdel til TV 2, der skal hjælpe kanalen til fremover bedre at kunne imødegå den kommercielle konkurrence og dermed undgå at forværre den nuværende krise.
Venstre- og Konservative-politikere vil også gerne have ændret TV 2´s finansieringsform, men ønsker at gøre kanalen fuldt og helt kommerciel.
TV 2´s fremtid vil komme på plads til efteråret, når politikerne bliver færdige med det nye medieforlig.

0 Kommentarer