Ny film om ophavsret udfordrer ophavsretten

FreelanceGruppen har sendt en film om ophavsret med posten til samtlige medlemmer. Men det er ikke nævnt noget sted, hvem der har lavet filmen. »En kæmpefejl,« siger freelanceformand Iben Danielsen

»Husk at når du sakser billeder eller kopierer tekst – uden at betale og uden at nævne, hvem der står bag – så krænker du ophavsretten.«

Sådan lyder det i en ny animeret film, som alle medlemmer af FreelanceGruppen har modtaget på USB-stik i sidste uge, som Journalisten skrev tidligere i dag.

Filmen er desuden lagt op på FreelanceGruppens hjemmeside.

Men på trods af filmens budskab om, at freelancere skal sikre sig at blive både betalt og nævnt ved navn, når deres materiale bruges, er der ikke et eneste navn hverken efter filmen eller i det materiale, der præsenterer den.

Journalisten kan dog genkende en af de tegnere, der har bidraget til filmen – Rasmus Meisler fra bureauet Spild af Tid. Han bekræfter, at det er Spild af Tid, der har lavet filmen.

»Vi har holdt en del møder med FreelanceGruppen. Det var en helt igennem professionel opgave, som vi fik fuld betaling for,« siger han.

Men Rasmus Meisler synes, det er paradoksalt, at hans og bureauets navn ikke er krediteret for arbejdet.

»Jeg undrer mig over, at vi ikke er nævnt. Det synes jeg, FreelanceGruppen skal få rettet,« siger han.

Iben Danielsen, formand for FreelanceGruppen, indrømmer blankt og uden omsvøb, at der er sket en fejl.

»Jeg ved ikke hvad der er sket. Det er jo vanvittigt,« udbryder hun spontant.

Dog påpeger Iben Danielsen en formildende omstændighed. Det er Spild af Tid, der har lavet filmen og leveret den i færdig version til FreelanceGruppen. Og Spild af Tid har heller ikke selv sat navne på filmen.

»Vi henvendte os til Spild af Tid og spurgte, om de kunne klare opgaven. Og det kunne de godt. Vi har ikke været inde over selve filmen,« siger hun.

Er det deres eget ansvar, eller er det jeres?

»Vi skulle i FreelanceGruppen have tænkt over det. Men de kunne jo også selv have sat navne på.«

Rasmus Meisler påtager sig selv en del af ansvaret:

»Vi kunne godt have understreget, at vi skulle nævnes. Og vi kunne også have skrevet navnene ind i rulleteksterne. Vi har selv en del af ansvaret, derfor er jeg heller ikke sur.«

Tilbage står, at der nu er sendt tusindvis af pakker med USB-stik hjem til de danske freelancere – uden de kan se, hvem der har lavet filmen.

Skal alle de udsendte USB-stik med filmen nu trækkes tilbage?

»Nej, det skal de ikke,« siger Iben Danielsen.

»Men vi får det ordnet på vores hjemmeside, så der står Spild af Tid. Det kommer til at stå over det hele. Det er en kæmpefejl.«

1 Kommentar

Bodil Rohde
23. OKTOBER 2013
Ja, det var ikke særlig smart
Ja, det var ikke særlig smart.

Men nu har vi for alvor fået gjort opmærksom på, at vi skal slås for ophavsretten.

Det gælder ikke kun freelancerne, - som ofte er ude i enmandskrige både når det gælder ophavsretten og en ordentlig betaling for det arbejde, de laver, - men også DJ.

Der er freelancere, som får gode råd og hjælp fra DJs jurister og konsulenter.

Men ellers har man efterhånden en opfattelse af, at freelancerne i DJ bare selv skal sørge for at ordne paragrafferne, (hvilket vi gør i stor stil), og at vi ellers skal arbejde pænt sammen med arbejdsgivere og andre, hvis de misbruger det, vi laver.

Holdningen i DJs ledelse er også, at hvis vi ikke kan få en ordentlig hyre for vores arbejde, ja, så kan vi bare dampe og sige nej tak til arbejdet. Her er der ikke nogen hjælp at hente hos DJ. Også selvom vi i årevis har sagt: Lav freelanceaftaler, ellers bliver vi brugt som billig arbejdskraft.

En del af vore kolleger kører nu taxa og bus for at få tingene til at hænge sammen.

Så måske skulle DJ slå sig sammen med 3F i stedet for mere kommunikationsforbund.

Man kunne også lave en fælles uddannelse. Både taxachauffører og DJ-medlemmer er gode til at snakke med folk, - og f. eks. refererer mange af vore kolleger jo også til taxa-chauffører, - så her er der helt nye muligheder.

Men foreløbig handler det om at slås for ophavsretten.
Også selvom der kan gå koks i foretagenet for FreelanceGruppen.

Venlig hilsen
Bodil Rohde