»Jeg har lavet mange ting med børn og unge, men hver gang har det slået mig, at både journalistikken og den eksisterende forskning har beskrevet problemer, men løsningerne har manglet,« siger journalist og dokumentarfilminstruktør Ulrik Holmstrup.
Han er den første modtager af TrygFondens Journalistiske Fellowship. Fra den 1.september skal han i seks måneder være tilknyttet TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet.
Urlik Holmstrup er især blevet fristet af, at han kan være med til at pege på konkrete løsninger fra forskningen på de problemer, journalister har det med at fokusere på.
»Jeg har tænkt på, hvordan man kan rette op på de problemer, journalistikken beskriver. Jeg har tit oplevet, at man savner noget evidens for initiativer, der virker. Jeg vil gerne være med til at udbrede kendskabet til den form for journalistik, der både beskriver et problem, men som også præsenterer en mulig løsning,« forklarer Ulrik Holmstrup.
Mødet mellem journalist og forsker skal forbedres
I de seks måneder Ulrik Holmstrup skal være fellow på forskningscenteret, skal han undersøge, hvordan mødet mellem forskere og journalister kan forbedres.
»Det er et problem, at forskere sidder i måneder og år og forsker i et emne, og så har journalisten 1,5 time til at læse rapporten, skrive en nyhed og finde en case. Så jeg vil prøve at undersøge, hvordan man bedre sikrer, at forskningsarbejdet bliver formidlet på en måde, så flere får glæde af det.«
Som et eksempel nævner Ulrik Holmstrup, at han gerne vil undersøge, om det er muligt at lave en samarbejdsmodel, hvor journalister sættes i kontakt med forskere ved begyndelsen af et forskningsprojekt og løbende har kontakt under projektet.
»Det vil kunne opkvalificere journalistikken. Den tid, der bruges på forskning, og den tid, der bruges på formidling, hænger alt for ofte ikke sammen.«
Debatten skal højnes
Et bedre samarbejde mellem forskere og journalister vil også være med til at højne den offentlige debat på området. Det er der brug for, mener Ulrik Holmstrup.
Det er Peter Pilegaard Hansen, projektleder i TrygFonden, enig i. Han understreger, at man hos TrygFonden ikke regner med, at fellowshippet alene kan eller skal vende op og ned på hele branchens dækning af området.
»Det er vigtigt, at den offentlige debat om udsatte børn og unge er præget af, hvad man ved, der virker og ikke virker forskningsmæssigt. Debatterne skal tages ud fra et så solidt grundlag som muligt, og det mener vi, at det her kan støtte op om,« siger han.
Kollegerne skal blive klogere
Om baggrunden for valget af Ulrik Holmstrup fortæller Peter Pilegaard Hansen:
»Ulrik blev valgt ud fra hans idé om at kombinere den journalistiske fortælleteknik, som kan få fat i folk og røre dem, med en interesse i at lave evidensbaseret journalistik. Den interesse var lige i øjet,« siger han.
Slutproduktet af det seks måneder lange fellowship er ikke besluttet endnu, men Ulrik Holmstrup nævner blandt andet muligheden for en rapport, et oplæg eller en workshop.
»Det væsentlige er, at jeg skal blive klogere på, hvordan jeg kan bidrage til, at andre journalister også kan få glæde af det arbejde, jeg laver i de seks måneder. Det er formålet med det slutprodukt, der kommer,« siger Ulrik Holmstrup.
Det var et eksternt ansættelsesudvalg, der stod for beslutningen om, hvem af ansøgerne der skulle have fellowshippet. Med fellowshippet følger en halv million kroner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.