Ny epoke på vej i britiske medier

To markante begivenheder vendte i sidste uge op og ned på den britiske mediebranche. En helt ny tendens med non-profit penge til journalistik er på vej.

To markante begivenheder vendte i sidste uge op og ned på den britiske mediebranche. En helt ny tendens med non-profit penge til journalistik er på vej.

Torsdag købte den russiske milliardær og tidligere KGB-agent, Alexander Lebedev, The Independent og Independent on Sunday for 1 enkelt pund. Og fredag erklærede The Times op The Sunday Times, at fra juni er det slut med at læse nyheder gratis på nettet. Det hele skete inden for 24 timer. Og ifølge the Guardian betyder det tilsammen afslutningen på en epoke.

Ifølge avisen er begivenhederne ikke kun udtryk for, at en helt nye forretningsmodeller er på vej i dagspressen. The Guardian påpeger samtidig, hvordan fondspenge vil få stadig større betydning for den kritiske journalistik med henvisning til, at Alexander Lebedev planlægger – sammen med tidligere præsident Mikhail Gorbachev – at oprette Novaya Independent Media Foundation (NIMF), en non-profit organisation, som skal finansiere globale medieprojekter.

Målsætningen er ovenikøbet noget så højtragende som at styrke den demokratiske udvikling i hele verden: "I invest in institutions which contribute to democracy and transparency," erklærede Lebedev.

Meldingen kommer i øvrigt kort tid før, at noget lignende er på vej i Storbritannien: Næste måned er det således planen at lancere "The Bureau of Investigative Journalism" – et non-profit journalistisk projekt med base i London, som skal skabe grundlag for dybdeborende journalistik blandt en helt ny generation af reportere. Allerede sidste år lød startskuddet, da The Bureau of Investigative Journalism gjorde klar til at ansætte 20 journalister.

I USA har organisationen ProPublica, som Journalisten.dk mødte i New York sidste år, allerede formået at søsætte stribevis af journalistiske produktioner, som aldrig ville have set dagens lys, hvis det ikke havde været foruden fondspengene.

Og web-guruen Clay Shirky kom da også for nylig med følgende statement "Information doesn't want to be free. It wants to be cross-subsidised" – en direkte omskrivning af Wired-redaktøren Chris Anderson oprindelige udsagn om, at nyheder og informationer vil være gratis i fremtiden: "Information wants to be free".

Herhjemme har Venstre tillige signaleret, at der bør afsættes penge til graverjournalistik i det næste medieforlig i form af en ændring af den eksisterende Public Service Pulje. Om det bliver til noget er dog uvist.

Endelig planlægger man også i EU-regi at give penge til dybdeborende journalistik via en ny EU-fond målrettet seriøs journalistik.

Hvorvidt der kan komme penge i den traditionelle avisproduktion er dog et temmelig åbent spørgsmål ifølge dagens udgave af the Guardian.

 

0 Kommentarer