Ny DR-vagthund: »Jeg er journalist af den gammeldags skole«

Politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen afløser Jacob Mollerup som DR’s lytter- og seerredaktør. Han vil sikre, at DR’s journalistik er fair og redelig: »Men det skal ikke begrænse medarbejderne i at lave både afslørende, vild og underholdende journalistik,« siger han

Efter 10 år på posten som DR’s lytter- og seerredaktør annoncerede Jacob Mollerup i foråret, at DR skulle begynde at kigge sig om efter hans afløser som mediehusets interne vagthund. 

Den person er nu fundet. Valget er faldet på journalist Jesper Termansen, der kommer fra en stilling som politisk redaktør på Radio24syv.

Han fortæller til Journalisten, at jobbet som intern vagthund i DR ikke har været i hans søgelys, før stillingen blev ledig:

»Men jo mere jeg tænkte over det, jo mere tænkte jeg, at der her var en mulighed for at komme til at beskæftige mig med noget, der virkelig interesserer mig; nemlig presseetik. Og det endda på Danmarks største mediearbejdsplads,« siger Jesper Termansen.

Vil ikke være imod medarbejderne 

Lytternes og seernes redaktør arbejder uafhængigt af DR’s daglige ledelse og følger blandt andet med i, hvad der bliver klaget over, og om DR lytter til kritikken.

Jesper Termansen understreger dog, at det er vigtigt for ham, at han i rollen som DR’s interne vagthund ikke kommer til at stå i vejen for journalistikken i DR.

»Helt grundlæggende er min opgave som vagthund at sikre, at DR’s journalistik er redelig. Men det skal ikke begrænse medarbejderne i at lave både afslørende, vild og underholdende journalistik. Man skal bruge hele paletten, men det skal hele tiden have hold i etikken,« siger han.

Jacob Mollerup har udtalt, at hans afløser skal være indstillet på at tage nogle slagsmål. Hvordan har du det med den del af jobbet?

»Jeg ser det ikke som min fremmeste opgave at lægge mig ud med alt og alle i DR. Min opgave er at bedømme de klager, jeg får ind, set fra begge parter side – det kan i mange tilfælde være til gavn for DR’s medarbejdere,« siger Jesper Termansen.

Journalist af den gammeldags skole

Jesper Termansen, der tiltræder sin nye stilling 1. november, har tidligere været politisk journalist hos Berlingske og TV 2 samt pressechef i Socialministeriet.

»Jeg lægger ikke skjul på, at jeg er journalist af den gammeldags skole. Ord som redelighed og fairness betyder meget for mig. Det etiske regelsæt i DR, som jeg kommer til at være vogter af, har alle de ting nedfældet, som jeg synes er vigtige,« siger Jesper Termansen.

Han mener især, at medieudviklingen og de hastige forandringer i teknologien og brugernes medievaner gør hans nye job vigtigt og spændende:

»Hastigheden i dag med den netbaserede journalistik og de sociale medier gør det endnu vigtigere, at alle de, der arbejder i marken hver dag, er bevidste om stationens etiske regelsæt. Det vil jeg gerne være med til at sikre,« siger han. 

Hvilken rolle tror du det vil spille, at du kommer direkte fra en stilling som politisk journalist?

»Jeg tror da, at det vil være en fordel for mig, at jeg selv har været aktiv i journalistik i mange år. Og at jeg er vant til at arbejde som journalist i en stor medieorganisation og kender det politiske system særdeles godt,« siger han. 

1 Kommentar

JaN Hillers
9. SEPTEMBER 2015
Jeg tror det bliver en vigtig
Jeg tror det bliver en vigtig styrkelse. Mollerup havde som jeg ser det konfronteret sig og mistet tillid (Cavling Komiteen). Tillykke til DR og Jesper Termansen.