Ny britisk regering kan redde danske aviser

Danske aviser er blevet truet med en retssag om Muhammed-tegningerne i England, hvor reglerne for injurier er strammere. Men de regler vil den nye britiske regering lave om på. De vil også åbne flere dele af staten for aktindsigt.

Danske aviser er blevet truet med en retssag om Muhammed-tegningerne i England, hvor reglerne for injurier er strammere. Men de regler vil den nye britiske regering lave om på. De vil også åbne flere dele af staten for aktindsigt.

Den nye samlingsregering, De Konservative og Liberaldemokraterne, har sat pressefriheden i højsædet. I deres spritnye manifest for de næste fire års regeringstid slår de et slag for både ytringsfrihed og aktindsigt. Det skriver Pressgazette.co.uk.

Den nye britiske linje kan blive afgørende for de danske medier, der har trykt Muhammed-tegningerne og er blevet anklaget for injurier af en advokat, som efter eget udsagn repræsenterer over 90.000 af profeten Muhammeds efterkommere.

Advokaten har truet med at føre sagen ved de britiske domstole, hvor reglerne for injurier er strammere, og det derfor er lettere at få de danske aviser dømt. Der har været utallige eksempler på, at sager fra andre lande er blevet ført ved britiske domstole og vundet af anklageren.

I den nye britiske regerings manifest står:
»Partierne er enige om at implementere en fuld handlingsplan for at tilbageføre den betydelige underminering af civile rettigheder under Labour-regeringen, og rulle statens indblanding (i borgernes liv, red.) tilbage.«

Det lyder tørt, men er en opfølgning på de valgløfter, som både De Konservative og Liberaldemokraterne har afgivet i løbet af valgkampen.

De Konservative lovede i deres valgprogram at genoverveje reglerne for injurier, og at målet skulle være at »beskytte ytringsfriheden, nedsætte udgifterne og ikke at opfordre til injurie-turisme«.

Liberaldemokraterne lovede i deres valgprogram at »beskytte ytringsfriheden, undersøgende journalistik og banebrydende akademiske udgivelser« ved at stramme kravet til for eksempel virksomheder, når de lægger sag an for injurier. Blandt andet skal anklageren klarere bevise, at han har lidt skade, og at krænkelsen er forsætlig, for at få medhold.

Om de nye regler om injurier kommer tids nok til at gøre en forskel for de danske aviser i Muhammed-sagen, vides endnu ikke.

Ud over at gøre det sværere at blive dømt for injurier, lover regeringen som sagt også at gøre det nemmere at søge aktindsigt.

Allerede til oktober skal den britiske offentlighedslov, Freedom of Information Act, udvides til at gælde fire nye offentlige myndigheder: The Universities and Colleges Admissions Service, The Academy Trusts, The Association of Chief Police Officers og The Financial Ombudsman Service.

0 Kommentarer