Ny bog: »Det store medieforbrug rykker over på mobilen«

Langt stærkere mobiler og et billigt mobilt internet vil om kort tid medføre, at mobilen bliver vores væsentligste værktøj til alt fra gps, bøger og nyheder fra de store massemedier. Det er konklusionen i en ny bog, "Nyheder i nuet", som udkommer på torsdag.

Langt stærkere mobiler og et billigt mobilt internet vil om kort tid medføre, at mobilen bliver vores væsentligste værktøj til alt fra gps, bøger og nyheder fra de store massemedier. Det er konklusionen i en ny bog, "Nyheder i nuet", som udkommer på torsdag.

Hvis internettet har ændret vores medievaner og journalistiske arbejdsformer, så er det kun begyndelsen. For mobilens snarlige gennembrud som massemedie vil føre til nye vaner og dermed også nye krav til journalister og mediehuse.

Det vurderer eksperter fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i den nye bog "Nyheder i nutid", som udkommer den 30. april.

Bogen, der er redigeret og delvist skrevet af Lars Kabel fra Update, konkluderer, at de nye digitale medier er som skabt til nyheder i nutid. Mens journalister tidligere dækkede nyhederne, efter de var sket – som nyheder i datid – dækkes en række begivenheder med stor nyhedsværdi nu, mens de sker.

Med andre ord er 'web first' blevet alfa og omega, og der konkurreres om maksimal hastighed og om overvågning via websites og wireservices.   

Med fremvæksten af nye kraftigere mobiler vil vores medieforbrug accelerere, lyder det fra Lars Kabel. 

"Kraftige mobiler og et billigt mobilt internet vil medføre, at danskerne får et nyt stærkt medie. På det vil vi sandsynligvis læse romaner via sms, tjekke nyheder, gå i dybden med historier, vi finder særligt interessante, downloade og dyste i spil, være med på sociale fora og holde styr på vennerne via gps. Sådan er det allerede i Japan," fortæller Lars Kabel, lektor ved Update, der er en del af Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Han påpeger, at det kun er 10 år siden, at vi gik fra hovedsageligt at se nogle få faste nyhedsudsendelser og troligt læse nyheder i papiraviser til en situation i dag, hvor vi forventer, at massemedierne er tilgængelige online, på radio, på tv, på facader og på papir. Og samtidig forventer vi hurtige opdateringer.

"Danskerne bruger i dag nyheder på en helt anden måde end tidligere. Og det stiller nye krav til journalister. Vi kan for eksempel se, at de mange nyhedsopdateringer i løbet af en dag betyder, at nyhedssproget har ændret sig. Før refererede journalister til begivenheder, der havde foregået. I dag beretter de direkte, mens det sker. Forventninger til journalister har flyttet sig," siger Lars Kabel.

Bogen "Nyheder i nuet" anmeldes her på Journalisten.dk på udgivelsesdagen.

Mere om bogen her.

0 Kommentarer