search

Ny beskæftigelsespolitik, tak!

Endelig, langt om længe hørte vi beskæftigelsesministeren i julen erkende, at den nuværende beskæftigelsespolitik ikke dur. Jeg håber, at det åbner dørene for en ny politik på området.

Endelig, langt om længe hørte vi beskæftigelsesministeren i julen erkende, at den nuværende beskæftigelsespolitik ikke dur. Jeg håber, at det åbner dørene for en ny politik på området. Det bidrager vi i DJ gerne med.

Forandringsparatheden skal også bare være markant lige nu. Allerede nu den første dag efter nytår bliver de første nemlig smidt ud af dagpengesystemet – ganske vist i en form for redningsnet på et halvt års garanteret kontanthjælp – og flere tusinder af danskere kommer til både at stå uden job og sikkerhedsnet, herunder i værste fald op imod 1000 DJ-medlemmer.

Det er spild af god og dygtig arbejdskraft. Lige nu står der fire punkter på min seddel over den forandring, der er brug for:

Først en feberredning af dagpengereglerne, der kan justeres, ved at optjeningsperioden kommer tilbage på de seks måneder, og hvor job med løntilskud ikke tæller med i klippene på dagpenge-kortet. Det vil betyde, at nogle får en ny chance i en ny dagpengeperiode.

For det andet at give a-kasserne resurser til at hjælpe vores medlemmer med relevant støtte, rådgivning og efteruddannelse og langt mere frihed til at gøre det individuelt. På den måde vil den enkelte ledige undgå at blive kastet rundt mellem flere instanser, men i stedet få hjælp lige præcis der, hvor der er viden og kompetence om ens område og dermed beskæftigelsesmuligheder

For det tredje skal lovgivningen og bekendtgørelserne på området gennemgå en holdningsændring, så beskæftigelsespolitikken bygger på tillid frem for kontrol, der hvert år koster millioner, der hellere kunne bruges på at skaffe folk arbejde.

Hvorfor er det lige, at hele systemet er indrettet for at modvirke, at 2-3 procent måske vil snyde? Hvorfor i alverden skal de sidste 97 procent af arbejdsmarkedet lide under dette? Nej, tillid til den enkelte vil skabe meget mere lyst og energi, som i sig selv er langt mere værdiskabende end et rigidt kontrolsystem. Tilliden vil også betyde, at flere freelancere på en smidig måde komme til at tjene penge.

Endelig skal der gøres op med, at de offentlige tilskudsjob ikke koster penge. I dag er det jo reel gratis arbejdskraft. Gør som på det private arbejdsmarked, giv et tilskud, men giv overenskomstmæssig løn, for så skal kommunerne også selv investere, hvilket vil give et incitament til ikke bare at bytte den ene i tilskudsjob ud med den næste, men i stedet få rigtige job ud af situationen.

Det er rigtige job, vi har brug for! Dem skaffer reglerne ikke i sig selv, men de kan forhindre dem ved at tage lysten og modet fra alt for mange. En ny politik vil derimod flytte fokus fra at passe på ikke at komme til at bryde reglerne til et fokus på at skabe job.

Godt nytår!

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen