Ny avis uden praktikanter og ’tillidsmand’

Flere journaliststuderende har undret sig over, hvorfor ‘den nye avis' under selskabet Atlas Publishing, søger deres journalistpraktikanter på Københavns Universitet og ikke på en af de tre uddannelser, der udklækker journalister.

Og tilmed uden løn.

Dertil siger chefredaktør Kresten Schultz Jørgensen:

"Altså inden det her bliver kørt op som noget fagligt shit. Grunden til, at vi ikke kan have praktikanter, er, at konkurrerende aviser skulle have vores samlede businessplan først. Så er det os eller branchen, der har et problem?" svarer Kresten Schultz Jørgensen lettere irriteret.

Det er nu ikke kun de "konkurrerende aviser", men praktikudvalget, der består af arbejdsgivere, studerende og fagforeninger, der kræver, at den nye avis er på gaden, før praktikanterne begynder.

Den nye avis forventes først på gaden i slutningen af oktober, og derfor har Kresten Schultz Jørgensen ansat fire statskundskabsstuderende fra 1. august i år til 1. februar 2003. Ifølge stillingsopslaget er praktikken ulønnet. Men 'fagligt shit' får nu Kresten Schultz Jørgensen til at love penge.

"Jeg agter faktisk at sørge for, at de får en betaling, som kommer op i nærheden af en praktikants," siger chefredaktøren, der regner med, at han allerede fra 1. februar vil hyre 'rigtige journaliststuderende'.

 

Tillidsmand et fyord
Kresten Schultz Jørgensen har erklæret, at fagforeninger tænker gammeldags. Alligevel underskrev han kort før sommerferien en generel aftale om løn- og arbejdsvilkår med Dansk Journalistforbund. Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund har godkendt overenskomsten, men Kresten Schultz Jørgensen vil ikke kommentere den, før bestyrelsen i Atlas Publishing A/S også har sagt god.

Kresten Schultz Jørgensen har tidligere forudsagt, at han skal ansætte 50-60 journalister i august og september (se JOURNALISTEN nr. 10). Af overenskomsten fremgår det, at de får en minimumsløn på 22.000 kroner om måneden, samt et personligt tillæg.

Overenskomsten er forholdsvis traditionel – men på et punkt har Atlas Publishing A/S sat et moderne aftryk. Ordet 'tillidsrepræsentant' er forsvundet. Avisen får dog en tillidsrepræsentant. Men Kresten Schultz Jørgensen har sørget for, at vedkommende kommer til at hedde 'medarbejderrepræsentant'.

Journalistforbundet har sikret sig juridisk og via skriftlig korrespondance med Atlas Publishing A/S, at der ikke er nogen forskel mellem en medarbejderrepræsentant og en tillidsrepræsentant.

 

0 Kommentarer