Når Dansk Journalistforbunds nye hovedbestyrelse stikker hovederne sammen på deres første møde, efter at de er valgt på delegeretmødet sidst i april, har den nuværende hovedbestyrelse allerede betænkt de nyvalgte med en konkret opgave:
Hovedbestyrelsen skal nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på Journalistens ”ejerforhold og relation til DJ”.
I den indstilling, som hovedbestyrelsen har vedtaget, hedder det blandt andet, at arbejdsgruppen skal tage stilling til, om:
”- der skal etableres en selvstændig bestyrelse
– DJ skal frigøre sig endnu mere, for eksempel i form af et tilskud til selskabet Journalisten, som herefter må klare sig selv.”
Karen Hedegaard, der var ordstyrer under behandlingen af punktet, konkluderede, at den nye hovedbestyrelse kan sammensætte en arbejdsgruppe, der kan bestå af både medlemmer af hovedbestyrelsen og fagpersoner:
»Der skal nedsættes en arbejdsgruppe, men sammensætningen fastsættes efter delegeretmødet,« sagde hun.
1,2 millioner kroner sparet
Beslutningen om at nedsætte arbejdsgruppen falder i forlængelse af, at både Organisationsgruppen og Journalisterne i Dansk Journalistforbund har kritiseret den nuværende hovedbestyrelse, der også er bladbestyrelse for Journalisten.
»Det kan ikke nytte noget, at man tager et par sider på Journalisten, når forbundet mangler penge. Det er ikke i orden,« lød det fra Jørn Albertus, formand for Organisationsgruppen.
Baggrunden for den kritik er blandt andet, at hovedbestyrelsen i perioden fra 2012-2015 samlet har skåret otte numre af Journalisten væk, hvilket har udløst en samlet besparelse på tryk og distribution på godt 1,2 millioner kroner.
Du kan læse om den første sparerunde her. Og den anden her.
Ud af besparelsen på godt 1,2 millioner kroner har Journalisten i 2012 fået et engangsbeløb på 250.000 kroner til digital udvikling.
Fra 2015 får Journalisten et årligt beløb på 75.000 kroner til digital udvikling.
Ny bestyrelse?
Organisationsgruppen og Journalisterne ønsker en anden bladbestyrelse end den nuværende, der er lig med den valgte hovedbestyrelse.
»Dansk Journalistforbund bør være et forbillede for andre fagforeninger ved at sikre sit medlemsblad, Journalisten, mest mulig redaktionel uafhængighed til glæde for medlemmerne. Derfor skal det have en selvstændig bladbestyrelse i stedet for hovedbestyrelsen,« har Organisationsgruppen udtalt.
Formanden for interesseforeningen Journalisterne, Rasmus Mark Pedersen, udtalte opfølgende, at den journalistik, der laves i Journalisten, skal »så langt væk fra politikere og magthavere som overhovedet muligt«.
Journalisten har via email interviewet Rasmus Mark Pedersen om nedsættelsen af arbejdsgruppen.
Han er på den ene side skeptisk:
"Arbejdsgruppen er jo bare en måde at sende beslutningen til hjørne, så man kan brygge over det i endnu to år,” skriver han og udtrykker forhåbning om, at gruppen når frem til en løsning, der støtter de oprindelige tanker: ”Mit mål er bare det samme: Større uafhængighed for Journalisten."
På den anden side ser han en fordel i, at hovedbestyrelsen selv skal modne forslaget om en ny form for bladbestyrelse, der ikke er lig hovedbestyrelsen.
"For hvis de bliver trygge, så kan de slippe tøjlerne, så den politiske styring af Journalisten bliver mindre."
Imod ny bestyrelse
Hovedbestyrelsesmedlem Villy Dall har tidligere udtalt, at han er imod, at hovedbestyrelsen afgiver indflydelsen over en så stor udgiftspost som Journalisten. Han foreslår i stedet et repræsentantskab, som skal sparre med Journalistens redaktør.
»For min skyld kunne man godt lave et repræsentantskab, som er særligt for Journalisten, men ikke nogen, som skal have magt over bladets økonomi eller for den sags skyld over indholdet,« har Villy Dall udtalt.
9