Ny app sender dig nyheder på sms med smileys og emojis

Finansmediet Quartz har lanceret en app, der sender dig nyheder på sms. Genialt, mener TV 2’s social media-redaktør: »Quartz kravler ned fra det elfenbenstårn, vi som medier er vant til at sidde i.« SDU-Underviser: »Det føles faktisk som at interagere med mediet«

”Genialt! Bedste nyhedsapp nogensinde”. ”Damn cool: På én og samme tid overrumplende innovativt og hjemmevant indlysende”. ”Det er overraskende fedt at sms’e med nyhederne”.

Sådan lyder nogle af reaktionerne på Facebook fra mediefolk, der har stiftet bekendtskab med en ny nyhedsapp fra online-finansmediet Quartz. De har udtrykt deres begejstring for app’en under en opdatering, hvor TV 2’s redaktør for sociale medier, Sebastian Goos, deler nyheden om den.

Genialt! Bedste nyhedsapp nogensinde.

Posted by Sebastian Goos on Thursday, 11 February 2016

Som reaktionerne tyder på, er der ikke tale om en helt almindelig nyhedsapp. Med Quartz’ nye app kan du sms’e med nyhederne, forklarer Sebastian Goos til Journalisten.

»Det fungerer nærmest som spejling af den måde, iMessage-systemet på din iPhone fungerer. Du får en sms-besked fra Quartz, som beskriver nyheden for dig på en personlig måde. Og du kan så vælge, om du vil have nyheden uddybet, eller om du vil videre til en anden nyhed. Hvis du vælger ’det vil jeg høre mere om’, får du flere beskeder om samme emne,« siger han. 

Bruger virkemidler fra venskabelig kontekst

De svar, som mediets app sender tilbage til dig, hvis du som bruger vælger at indgå i en dialog om en nyhed, indeholder ikke bare tekst. Som når du sms’er med dine venner, kommunikerer app’en også med indhold som emojis og gifs – billedsymboler og små videoklip.

Da Sebastian Goos via app’en modtog en sms med nyheden om, at FBI har lavet et anti-IS-spil med en radikaliseret ged, sendte de ham for eksempel også et ikon med en ged: 

Og da han svarede ja tak – 'show me' – til at høre mere om beskeden, sendte de ham en gif, der viste spillet.

Kontaktformen er genial til at ramme mediebrugerne på en ny måde, mener Didde Elnif, der er journalistisk lektor på SDU.

»De kopierer jo den måde, vi kommunikerer med vores venner på, ved at bruge de virkemidler, vi selv bruger i en venskabelig kontekst på sms og chat som smileys, gifs osv. Det fede er også, at de gør det uden at gå på kompromis med det journalistiske indhold. Selv om det selvfølgelig stadig er i den letbenede genre – det er mere Buzzfeed end Børsen,« siger hun.

Mediet bryder intimsfæren

Også Sebastian Goos fremhæver den joviale tone og kontaktform som en spændende ny måde at komme i øjenhøjde med mediebrugerne på:

»Det er et uformelt kontaktunivers, hvor Quartz kravler ned fra det elfenbenstårn, vi som medier er vant til at sidde i. Pludselig er man i et fortroligt rum, som hvis man sidder med en god ven eller til en middag. I virkeligheden bryder mediet intimsfæren, og det er på sin vis ret modigt. Det kræver, at mediet deltager i en dialog på godt og ondt – også hvis det bliver kritiseret,« mener Sebastian Goos.

Selv om sms-beskederne fra nyhedsapp’en er programmerede, føles det ifølge både Sebastian Goos og Didde Elnif som at interagere med sin nyhedsudbyder.

»I virkeligheden er det jo stadig envejskommunikation. Men de skaber en illusion om, at I er i personlig kontakt. Det er jo en illusion – men jeg køber den!« siger Sebastian Goos.

Didde Elnif:

»Det er sjovt, og det føles faktisk som at interagere med mediet. Det er menneskeliggørelse af teknologi på et niveau, som jeg ikke har set brugt før. Og det er lige før, det er første gang, jeg har set nogen lege med versionering af indhold, som ikke bare er at give artiklen en ny rubrik eller lignende. Her laver de versionering, som forholder sig til, at brugerne er i et andet mode, når de modtager nyheden,« siger hun.

»Min far synes også, det er super fedt«

Ifølge Sebastian Goos er Quartz’ nyhedsapp designet til overspringshandlinger. Han forestiller sig, at publikummet især er de unge mediebrugere. Men Didde Elnif er ikke så sikker på, om det kun er de unge, der rammes.

»Jeg troede umiddelbart, det var til den unge Snapchat-generation. Men her til morgen snakkede jeg lige med min far, som også har prøvet app’en. Og min far synes altså også, det er superfedt,« siger hun.

Men er det ikke også lidt poppet?

»Det er det måske, men det har jeg ikke noget problem med, hvis det virker. Spørgsmålet er, om det i længden genererer trafik. Men hvis de forholder sig faktuelt til indholdet, hvis de ikke går på kompromis med den journalistiske etik, og hvis de får flere til at orientere sig – så er det helt fint. Så skal de bare have credit for faktisk at eksperimentere og lege,« siger Didde Elnif.

 

0 Kommentarer