Ny app kan transkribere interviews – se om den virker

Ny app forvandler dansk tale til tekst. Journalisten har testet den nye app ved at lade app'en udskrive vores interviews med to kolleger, der har prøvet den. Resultaterne er blandede, men underholdende

En ny app, der hedder Aktiv Stemme, kan angiveligt omsætte dansk tale til tekst. Hvis det passer, vil mange journalister kunne spare mange timer på transkribering af interviews. Journalisten har derfor testet app'en. Det har vi gjort ved at interviewe to kolleger, der har prøvet den – og lade app'en udskrive vores interviews.

Interviews kan foregå på mange forskellige måder. Til at begynde med indtalte vi indledningen på denne artikel meget tydeligt i et lukket lokale. Det gav følgende transkribering:

"En ny app der hedder aktiv stemme kan angiveligt omsætte dansk tale til tekst hvis det passer ved mange journalister kunne spare mange timer på transport Bering interviews Chene lige snart derfor testet app'en der vi gjort ved at interviewe to kollegaer der prøvede og lade 18 udskrive vores interviews"

Udover at app'en ikke sætter komma og punktum er ovenstående resultat ikke helt skidt. Jakob Moll fra Zetland har også leget lidt med app'en og haft gode erfaringer med at tale ned i sin egen smartphone.

Clayne Pelon allerede dobbelt Jardiner

»Jeg har kun prøvet den få gange, hvor jeg har talt til den – ikke gennem en telefon, men ind i min egen telefon. Og der synes jeg, at det har været ok. Mine forventninger er indtil videre, at det kan bruges til at tage noter med, og måske i begrænset omfang også til båndudskrift, hvis man interviewer en person, der taler ligesom Ghita Nørby,« fortæller Jakob Moll.

Resultatet bliver noget meget andet, da vi lader app'en lave et udskrift af interviewet med Jakob Moll. Det blev lavet på en halvdårlig telefonlinje, som vi derefter afspillede fra en højttaler ind i smartphonen. App'en fik citatet ovenfor til at se sådan her ud:

"Jeg har aldrig to gange og jeg har bredt Gebel ikke min telefon men ikke mit en Clayne Pelon allerede dobbelt Jardiner der er ok men jeg har nok en mine forventninger er indtil videre at det kan bruges til at tage noter med Anne og måske måske ikke som jeg oplever det helt vildt gerne Grandison drikker vin Ghita Nørby."

Anbefales til sociale medier

Det er ikke mange fornuftige artikler, som kommer ud af det båndudskrift. Det gør der heller ikke ud af de båndudskrifter, som Kaare Sørensen fra Jyllands-Posten har fået ud af app'en:

»Min erfaringer har først og fremmest været på danske interviews, som jeg afprøvede, og jeg var virkelig imponeret af, at den ramte nogle ret vilde ord helt korrekt. Men samtidig var det også bare grundlæggende helt hulter til bulter, det som kom ud. Noget af det var helt sort. Hvis man taler meget overpædagogisk og tydeligt, så er det klart, så er det bedre, men det er der jo ingen kilder, der gør,« fortæller Kaare Sørensen.

Det gør han heller ikke selv. Og når han så oven i købet bliver udsat for telefonforbindelse og højttaler ender det med følgende båndudskrift i app'en:

"Jamen mine drenge Arcachon kommet været på på et par danske pibe smørrebrød er virkelig imponeret af at den ramte nogle ret vilde ord helt korrekt men Nagee men samtidig så var det ellers bare alle grundlæggende helt Gullotta Doudou-ade dette komme ud og noget alle varer er virkelig helt sort men hvis man taler virkelig meget meget over pikkulapselle selvklart redaktør men der er ingen kilder der gør."

Til Aktiv Stemmes forsvar står der ikke i Itunes App-store, at den kan bruges til at lave båndudskrifter af interviews. Her anbefales app'en til beskeder og sociale medier.​

6 Kommentarer

Katja Hertz
14. JANUAR 2019
He, he. Dejligt at
He, he. Dejligt at denlillesproghjaelper.dk ikke bliver overflødig lige med det samme.
Anne Kruse Brødsgaard
21. AUGUST 2014
Come on Hans og Jan. Det er
Come on Hans og Jan. Det er da en yderst morsom lille historie, som for mig at se, er god til at illustrere at vi mennesker, på nogle områder, stadig er så menneskelige, at teknologien kommer til kort.
Anne Kruse Brødsgaard
21. AUGUST 2014
Come on Hans og Jan. Det er
Come on Hans og Jan. Det er da en yderst morsom lille historie, som for mig at se, er god til at illustrere at vi mennesker, på nogle områder, stadig er så menneskelige, at teknologien kommer til kort.
jan August Hillers
17. AUGUST 2014
Jeg er helt enig med Hans.
Jeg er helt enig med Hans. Artiklen her er til Søndags Politien, hvor den sikkert også ville have haft problemer med at slippe igennem. Til Journalisten er den for tynd og poppet, synes jeg.
(med forbehold for der er en faktaboks som ikke kom med i netudgaven )
Hans Lauring
15. AUGUST 2014
Når I vælger at omtale nye
Når I vælger at omtale nye arbejdsredskaber, forventer jeg mig lidt mere end bare "tøhø, se hvor den fejler". Hvad har app'en af funktioner? Hvad koster den? Hvilke platforme virker den på?
Og ikke mindst: Hvordan adskiller den sig fra andre lignende apps (som f.eks. det gratis Dragon Dictation), der kan det samme (eller kan de? - det er jo den, der tester app'en, der skal besvare det spørgsmål).

Flere