Mats Magnussen gik som journalist undercover som woltbud for at afdække et heftigt politisk debatteret spørgsmål. Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
I en ny afgørelse har Lønmodtagernes Garantifond slået fast, at to såkaldte falske selvstændige i en sag om dækning af ubetalt løn fra et konkursramt plejefirma var at betragte som lønmodtagere, selv om de var ansat som selvstændige konsulenter.
Det skriver FOA i en pressemeddelelse.
Sagen kan ifølge fagforbundet få stor betydning for at sikre de såkaldt falske selvstændige – som der også er mange af blandt DJ’s medlemmer – mod lidt for smarte ansættelsesvilkår.
Falske selvstændige har typisk egne cvr-numre og hyres ind som underleverandører – for eksempel som fotografer eller grafikere – men indgår i arbejdsplanen på lige fod med deres kolleger ansat i ’almindelige’ stillinger.
”Nu har vi myndighedernes ord for, at man ansættelsesretsligt er at betragte som lønmodtager – selv om man er hyret ind som underleverandør,” udtaler næstformand i FOA Thomas Enghausen i pressemeddelelsen.
Afgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond kommer efter en lignende sag, hvor journalist Mats Magnussen gik undercover som Wolt-bud og rettede henvendelse til Skatterådet for at få klarlagt, om han skattemæssigt var at betragte som selvstændig eller som lønmodtager. Her var beskeden fra Skatterådet, at han var lønmodtager.