Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:49 11.08.2022 Kerstin Bruun-Hansen

Ny afgørelse kan blive skelsættende i kampen for falske selvstændige

Ny afgørelse kan blive skelsættende i kampen for falske selvstændige

Mats Magnussen gik som journalist undercover som woltbud for at afdække et heftigt politisk debatteret spørgsmål. Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

I en ny afgørelse har Lønmodtagernes Garantifond slået fast, at to såkaldte falske selvstændige i en sag om dækning af ubetalt løn fra et konkursramt plejefirma var at betragte som lønmodtagere, selv om de var ansat som selvstændige konsulenter.

Det skriver FOA i en pressemeddelelse.

Sagen kan ifølge fagforbundet få stor betydning for at sikre de såkaldt falske selvstændige – som der også er mange af blandt DJ’s medlemmer – mod lidt for smarte ansættelsesvilkår.

Falske selvstændige har typisk egne cvr-numre og hyres ind som underleverandører – for eksempel som fotografer eller grafikere – men indgår i arbejdsplanen på lige fod med deres kolleger ansat i ’almindelige’ stillinger.

”Nu har vi myndighedernes ord for, at man ansættelsesretsligt er at betragte som lønmodtager – selv om man er hyret ind som underleverandør,” udtaler næstformand i FOA Thomas Enghausen i pressemeddelelsen.

Afgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond kommer efter en lignende sag, hvor journalist Mats Magnussen gik undercover som Wolt-bud og rettede henvendelse til Skatterådet for at få klarlagt, om han skattemæssigt var at betragte som selvstændig eller som lønmodtager. Her var beskeden fra Skatterådet, at han var lønmodtager.

SENESTE NYT

Flere nyheder