Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
11:05 17.05.2022 Sandra Kaarsgaard

Nudgingteorien har slået fejl

Nudging-eksperterne Nick Chater og George Loewenstein har udgivet en selvkritisk videnskabelig artikel, hvori de udpeger fejl og mangler ved nudging.

Det skriver Kommunikationsforum.dk.

Nudging kan bruges til at løse samfundsproblemer på en let og praktisk måde. Et af de bedst kendte eksempler er fodspor på gaden, der leder hen til en skraldespand, så man på den måde kan få folk til at smide deres affald i spanden i stedet for på gaden.

Men ifølge Nick Chater og George Loewenstein er der meget, nudging ikke kan. I deres selvkritiske artikel fortryder de deres involvering i teorien, som de mener har svigtet samfundet og de rigtige løsninger.

Et af punkterne, der gør, at forskerne mener, at nudgingteorien har fejlet, er, at teorien sætter for meget fokus på enkelte menneskers muligheder og ansvar. På den måde bliver større, politiske problemer framet som apolitiske og individuelle, og de foreslåede løsninger bliver derfor ikke de politiske løsninger, der er brug for.

Forskerne mener stadig, at adfærdspsykologi har en rolle i samfundet, men at nudging i nogle tilfælde utilsigtet har kvalt den politik, der kræves for at løse forskellige problemer i samfundet.

Adfærdsforsker på RUC Pelle Guldborg Hansen mener dog, at de to forskere kritiserer nudging for ikke at løse problemer, som nudging aldrig har givet lovning på at løse.

SENESTE NYT

Flere nyheder