Nu vil ”rottweileren” redde truede dyr

Jan Kjærgaard var 24 år på Ekstra Bladet som bidsk nyhedshund. Nu har han fået job i WWF Verdensnaturfonden. »Jeg glæder mig til, at der måske er nogenlunde bred enighed om, at jeg gør nytte«

Mange kender Jan Kjærgaard som undersøgende og kritisk journalist for Ekstra Bladet på Christiansborg gennem 24 år. Han stoppede i 2012 og gik freelance.

Nu har Jan Kjærgaard fundet et nyt fast job i en helt anden boldgade: Han skal arbejde for miljø- og udviklingsorganisationen WWF Verdensnaturfonden.

»Det er en gammel drøm, jeg har haft om at gå ngo-vejen. Jeg har længe gerne villet lave humanitært arbejde eller beskæftige mig med miljø- eller udviklingspolitik. Det handler om at have et arbejde, der giver mening. Sådan et arbejde, man kan mærke dybt ind i sjælen hver eneste dag,« siger Jan Kjærgaard.

Han fortæller, at drømmen om at lave hjælpearbejde har ligget hos ham i rigtig mange år, selv om det er noget helt andet, end han er vant til.

»Vi journalister skulle nok turde springe noget mere. Vi går jo alle sammen med nogle drømme, og de bliver ikke til noget, hvis man ikke tager springet,« siger han.

Ser frem til at være mindre kontroversiel 

Jan Kjærgaard har været i vælten mange gange. Først og fremmest i forbindelse med den såkaldte ”skattesag”, hvor han påstod, at den daværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor, Peter Arnfeldt, havde forsøgt at give ham adgang til Helle Thorning-Schmidts skattemappe. Siden viste det sig, at Kjærgaard ikke kunne dokumentere påstanden.

Sagen bragte Jan Kjærgaard selv i mediernes søgelys, og mange havde pludselig en mening om ham. Nu ser den tidligere ”rottweiler” frem til at være mindre kontroversiel.

»Det er jo noget helt andet, end jeg lavede på Ekstra Bladet. Jeg glæder mig til, at der måske er nogenlunde bred enighed om, at jeg gør nytte. Det glæder jeg mig ærligt talt til. Det er klart, at det slider at være sådan en, der deler vandene,« fortæller han.

Fra 'hardcore nyhedsjournalist' til 'budbringer'  

Jan Kjærgaards officielle jobtitel hos WWF Verdensnaturfonden er ”journalist” – den samme jobtitel, han har haft i sit arbejde med kritiske historier, aktindsigter og gravearbejde.

»Men det er ikke lige det, jeg skal lave nu. Det bliver meget presse- og kommunikationsarbejde. De søgte en journalist med erfaring med folkelig kommunikation, og der kunne jeg byde ind. Så søgte de en, der er hurtig og kan klare barske deadlines. Det kan jeg,« siger han.

Du har selv været historien en gang imellem – hvor andre journalister skrev om dig. Hvad har du lært om kommunikation af den proces?

»I det nye job er jeg jo budbringer og ikke andet end det. Jeg skal ikke spille nogen selvstændig rolle. Man kan da godt spørge sig selv, passer det til sådan en som mig? Det passer mig faktisk vældig godt. Den hardcore nyhedsjournalist – det var jeg dengang. Nu er det noget andet, der tilfredsstiller mig på en helt anden måde.«

Vil ikke være i centrum  

Du har lavet mange stunts som journalist. For eksempel husker jeg dengang, du kom valsende ind til et vælgermøde i Liberal Alliance med en megafon og råbte politikerne op. Kommer du ikke til at savne at være i vælten?

»Nej, det tror jeg ærligt talt ikke. WWF fortjener, at endnu flere får kendskab til deres arbejde. Det er dem, der skal være i fokus.«

Men Jan Kjærgaard kan godt se paralleller mellem arbejdet i ngo-miljøet og nogle af de journalistiske projekter, han har lavet.

Har du altid haft en aktivist i maven?

»Det har jeg nok, og det har man formentlig også kunnet mærke på Ekstra Bladet. Det er jo ikke alle journalister, der kan lide at bruge sig selv på den måde. Det her minder mig om, hvorfor jeg kom ind i journalistik. Det handler om at lave tingene om. Meget af det har overvintret i min sjæl, og det kan jeg trække frem nu,« siger han.

 

3 Kommentarer

Morten Ø. Jensen
29. SEPTEMBER 2014
@ Jeppe : Hverken Jan
@ Jeppe : Hverken Jan Kjærgaard eller Poul Madsen har undskyldt, at deres i bedste fald tvivlsomme journalistik kostede det danske samfund millioner i en ligegyldig kommission.
Når de undskylder for det, er vi enige for så er der ikke noget at brændemærke de to for. Det er velkendt at journalister nægter at undskylde for fejl, så derfor er det nok også usandsynligt at det kommer til at ske med Kjærgaard og Poul Madsen. Men indtil det sker, er det en god idé at have en meget kritisk holdning til de to.
Morten Ø. Jensen
29. SEPTEMBER 2014
@ Jeppe Sørensen : Du
@ Jeppe Sørensen : Du forholder dig ikke til indholdet af det, som Christian skriver. Nemlig at artiklens indhold er fejlbelagt, og at Jan Kjærgaard sammen med sin chefredaktør Poul Madsen var direkte pinlig i skattesagen.
Ekstra Bladet er en erklæret socialdemokratisk avis, som i stadigt stigende grad er økonomisk afhængig af de bevillinger de får fra Helle Thorning. Derfor skreg det også til himmelen, at Poul Madsen og Jan Kjærgaards "dokumentation" bestod af håndskrevne notater. For slet ikke at forglemme, at Jan Kjærgaard "var kommet til at slette" sine lydfiler.
Christian Vangsø Bentsen
29. SEPTEMBER 2014
Jan Kjærgaard "stoppede" ikke
Jan Kjærgaard "stoppede" ikke på Ekstra Bladet i 2012. Jan Kjærgaard blev fyret. Fagforeningsjargon er "frivillig fratrædelsesaftale".

"Først og fremmest i forbindelse med den såkaldte ”skattesag”, hvor han påstod, at den daværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor, Peter Arnfeldt, havde forsøgt at give ham adgang til Helle Thorning-Schmidts skattemappe. Siden viste det sig, at Kjærgaard ikke kunne dokumentere påstanden".

Havde det ikke været mere relevant at spørge WWF om det netop var den type journalist de havde behov for? Altså en journalist der gerne fremsætter særdeles grove påstande uden at være i stand til at dokumentere dem?

Fra og med nu skal alt fra WWF jo mere end dobbelttjekkes - ikk´ sandt?