»Nu var det tid at komme hjem«

Navn: Manja Johnsen Kamwi.Alder: 33 år.Nyt job: Fra 13/3 nyhedsredaktør på Information.Karriere: Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 1998. Derefter tre år på Information og fem år i Zambia som informa-tionsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke (MS).

Navn: Manja Johnsen Kamwi.

Alder: 33 år.

Nyt job: Fra 13/3 nyhedsredaktør på Information.

Karriere: Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 1998. Derefter tre år på Information og fem år i Zambia som informa-tionsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke (MS).

Hvad lavede du hos MS? Jeg var redaktør for MS Zambias nyhedsmagasin, der blev lavet i samarbejde med vores samarbejdspartnere samt zambiske journalister. Samtidig leverede jeg input til MS i Danmark og skrev artikler til danske medier fra Zambia.

Hvordan var det at arbejde som journalist i Zambia? Det var spændende og udfordrende på mange planer. De har en anden historie og forventning til, hvordan tingene skal gøres, og det kan godt være frustrerende. Sådan noget som at møde til tiden gør man bare ikke i Zambia. Men selv om vi aldrig kom i gang til tiden, og alt virker kaotisk og uorganiseret, så blev tingene alligevel gennemført. Et andet problem var, at man i Zambia sjældent kan få de informationer, man skal bruge fra myndighederne. Det er et meget lukket og autoritativt system – et levn fra tiden som et-parti-stat. Derfor er journalister afhængige af, hvad folk siger, og det giver en ensidig form for kildebaseret journalistik.

Hvordan var de fysiske arbejdsforhold? Jeg arbejdede i hovedstaden Lusaka, så for mig var det meget ligesom i Danmark. Da jeg kom derned, havde vi en enkelt internet-forbindelse, men internet og mobiltelefoni er eksploderet i byerne siden da. På landet foregår tingene stadig per brev, og så håber man på, det når frem.

Hvordan har det påvirket dit syn på journalistik at være i Zambia? I forhold til dækningen af Afrika i danske medier er jeg nok blevet mere kritisk. Den kan godt blive trættende, fordi der kun fokuseres på aids og korruption. Det bliver symptom-journalistik, der kun beskriver de forfærdelige ting, der foregår. Afrika og Zambia har meget mere at byde på, nemlig kvalificerede stemmer i globaliserings-debatten og ikke mindst i diskussionen af, hvordan vi får et bedre Afrika. Og en bedre verden for den sags skyld.

Hvorfor har du valgt at komme til Information? Jeg har været af sted i fem år, og nu var det tid at komme hjem. Jeg har været på Information før og kender det, og så er det fedt at være på et dagblad, fordi der ikke er så langt fra ord til handling. Organisationer har procedurer, hvor beslutningerne tager længere tid at gennemføre, fordi de skal cleares på en anden måde i systemet.

Vil du kunne bruge dine erfaringer fra Zambia på Information? Det håber jeg. Det er sundt at blande egne tanker med andres. Jeg mener ikke, at der skal være Afrika plasket ud over avisens spalter hver dag, men jeg kunne godt tænke mig at se artikler med et andet udgangspunkt. Forhåbentlig er der også andre, der vil synes, det er spændende.

Tror du, at danskerne vil læse om det? Jeg tror på, at man godt kan få danskerne til at interessere sig for Afrika på en anden måde. Men det kræver, at vi som journalister også gider tage Afrika seriøst.

 

0 Kommentarer