Nu skal journalister betale for at dække topmøder: ”Principielt uacceptabelt”

Ny lov betyder, at journalister bosat i Belgien skal betale 100 euro om året for at få adgang til EU-topmøder. ”Jeg har aldrig nogensinde i de 15 år, jeg har været journalist, skullet betale for at dække et offentligt arrangement,” siger EU-korrespondent Rikke Albrechtsen bosat i Belgien. Hun frygter især for freelancere

100 euro, eller omkring 750 kroner, kommer det fremover til at koste alle journalister, som er bosat i Belgien, hvis de vil dække EU-topmøder – per år. Loven rammer dermed også danske EU-korrespondenter, som bor i Belgien.

En ny lov trådte i kraft den 1. juni i år, som betyder, at journalister i Belgien selv skal betale for det sikkerhedstjek, som er påkrævet for at få lov at dække EU-topmøder.

”Jeg har aldrig nogensinde i de 15 år, jeg har været journalist, skullet betale for at dække et offentligt arrangement. Det er stærkt usædvanligt og meget kritisabelt,” siger Rikke Albrechtsen, som er EU-korrespondent for Altinget og bosiddende i Belgien.

Tidligere er regningen for sikkerhedstjekkene tilfaldet det land, hvor journalisterne er bosat. Det gør det stadig for alle andre end journalister, som bor i Belgien. Journalister fra andre lande, som dækker EU-topmøder, er derfor fri for at betale.

Det koster 50 euro for et sikkerhedstjek, og da disse skal fornyes hvert halve år, vil prisen blive 100 euro per år per journalist. Selv om det måske ikke lyder af meget, når man har et medie i ryggen til at betale, så er det et principielt problem, siger EU-korrespondent Rikke Albrechtsen.

”Det handler om adgangen til information. Det er principielt uacceptabelt, at man fra den belgiske stats side går ind og lægger restriktioner ned over informationsfriheden. Hvis pressen skal kunne holde øje med magthaverne, så skal adgangen jo ikke være begrænset af, hvem der har råd til at dække det, der sker,” siger hun.

Kommer især til at ramme freelancere

For Rikke Albrechtsens arbejdsplads, Altinget, kommer regningen til at lyde på 300 euro om året for to journalister og en praktikant.

”I det store billede er der tale om småpenge, men for freelancere, små medier og især journalister fra lande, som har et lavere indkomstniveau, har det større betydning. Freelancere kommer selv til at stå med regningen, og nogle freelancere får ikke meget mere end 50 euro for en artikel eller en medvirken i elektroniske medier,” siger hun.

Romain Sadet, en talsperson fra Det Europæiske Råd, har udtalt til Politico EU, at gebyret ikke kun gælder for journalister, men for alle, der skal sikkerhedsscreenes i forbindelse med et EU-topmøde – bortset fra nationale diplomater, hvis sikkerhedstjek bliver betalt af deres egen regering.  [quote:0]

Journalisten har kontaktet den belgiske regering per mail og stillet følgende spørgsmål:

Hvorfor skal journalister eller deres arbejdsgivere betale for egne sikkerhedstjek til EU-topmøder?

Hvordan forholder den belgiske regering sig til kritikken af, at det er en begrænsning af informationsfriheden?

Matthieu Branders, som er talsperson for udenrigsaffærer i den belgiske regering, har svaret per mail:

”Den ændrede sikkerhedssituation – jeg behøver næppe minde om, at vi har haft flere dødelige terrorangreb i Belgien – har ført til en eksplosiv vækst i antallet af sikkerhedstjek de seneste år, hvilket har ført til en nødvendig reform af måden, de udføres såvel som betales,” skriver han.

Matthieu Branders forklarer, at netop EU-topmøderne har behov for grundige sikkerhedstjek, fordi der her er samlet ”high risk professions and professionals”.

”Implementeringen af de nye tiltag vil blive evalueret og kan blive tilpasset i fremtiden, hvis det findes nødvendigt. De bekymringer, som pressen rejser i denne sammenhæng, vil derfor blive fremsendt til den nationale sikkerhedstjeneste,” skriver han.

1 Kommentar

Henrik Martinsen
2. AUGUST 2018
Men mon ikke, at den
Men mon ikke, at den jubelagtige dækning af EU alligevel fortsætter for minimum uformindsket styrke.