Pressefrihed

Nu reagerer det ukrainske journalistforbund på sagen om Matilde Kimer

Forbundet er alarmeret og har tilbudt sig selv som mægler i konflikten mellem landets sikkerhedstjeneste og danske Matilde Kimer, der har fået frataget sin tilladelse til at arbejde i landet

Det bliver ikke set på med milde øjne fra det ukrainske journalistforbund, at landets sikkerhedstjeneste har nægtet DR-korrespondent Matilde Kimer at arbejde i landet.

”Sagen har alarmeret os meget,” lyder det i en skriftlig udtalelse til Journalisten fra Lena Kushch, der er førstesekretær i National Union of Journalists of Ukraine.

Matilde Kimer er af den ukrainske sikkerhedstjeneste blevet beskyldt for at bedrive propaganda for Rusland, og tjenesten har derfor taget presseakkrediteringen fra hende. Det har fået udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til at love at forfølge sagen politisk, og Dansk Journalistforbunds formand har kaldt beslutningen uhyrlig.

Det udsagn bliver bakket op af kollegerne i det ukrainske forbund.

”Vi har tillid til vores kolleger og tager deres udtalelser om situationen med tilbagekaldelsen af ​​Matilde Kimers akkreditering alvorligt,” lyder det i udtalelsen.

Vil henvende sig til sikkerhedstjenesten

Lena Kushch understreger, at det ukrainske journalistforbund har stor respekt for deres udenlandske kollegers arbejde i landet, herunder også danske journalisters.

Derfor vil forbundet også tilbyde sig selv som mægler i konflikten mellem landets sikkerhedstjeneste og danske Matilde Kimer.

”Med sådan et forslag vil vi henvende os til repræsentanterne for den ukrainske sikkerhedstjeneste og bede Dansk Journalistforbund om at være den anden side af dialogen,” lyder det i udtalelsen.

Ingen klageprocedure

Ifølge det ukrainske forbund er det dog den ukrainske sikkerhedstjeneste, der alene kan træffe beslutning om arbejdstilladelser til journalister. Ofte bliver deres argumenter ikke rapporteret, og der er ingen klageprocedure for deres afgørelse.

”Men vi forventer, at alle argumenter vil blive taget i betragtning,” slutter deres udtalelse.

DR’s udlandschef kaldte det tidligere i dag ”et kolossalt handikap” at skulle undvære Matilde Kimer på kontoret i Ukraine. Men samtidig lovede han, at DR ufortrødent vil fortsætte sin dækning af krigen i Ukraine.

0 Kommentarer

Læs også

Pressefrihed

DR’s udlandschef: Vi har et ”kolossalt handikap” uden Matilde Kimer i Ukraine

20. DECEMBER 2022
Ukraine

Løkke lover at forfølge Matilde Kimers sag

20. DECEMBER 2022
Pressefrihed

Vred og såret Matilde Kimer nægtet adgang til at arbejde i Ukraine

19. DECEMBER 2022