
Når der er overskud af studerende, kan det give problemer ved efterårets praktiksøgning, siger Kristine Henningsen Schäfer Foto: Privatfoto
Den såkaldte ’panikdag’ – officielt Store Match Dag – lever fortsat op til sit navn. Der er nemlig alt for meget stress og jag, når de studerende fra DMJX, RUC og SDU skal søge praktikplads.
”Nogle studerende beskriver praktiksøgningen som de to mest stressende uger i deres liv,” siger Kristine Schäfer, der er formand for Danske Mediestuderende.
Men nu bliver der gjort et forsøg på at gøre praktiksøgningen til en mere ”human” oplevelse.
Det har praktikudvalget, hvor Kristine Schäfer er medlem, netop besluttet.
”I Danske Mediestuderende har vi ønsket at fjerne noget af det stressende fra praktiksystemet,” siger Kristine Schäfer.
Konkret betyder ændringen, at det ved næste praktiksøgning er muligt for praktikstederne at ansætte praktikanter allerede om fredagen i Samtaleugen, (der tidligere hed Åbent Hus-ugen).
Som systemet er i dag, er det først på selv matchdagen, at det officielt fremgår, hvilke praktikpladser der er besat.
Det giver studerende uden praktikplads meget kort aftræk til at finde et sted.
”Når de studerende står i matchroom og skal beslutte sig megahurtigt, kan man virkelige tale om panikdag,” forklarer Kristine Schäfer.
Mere humant
Nu kan studerende med en forhåndsaftale lave en aftale allerede om fredagen i Åbent hus-ugen.
”Jeg tror, vi får et system, som er mere humant, fordi man får bedre tid til at orientere sig, hvis drømmepladsen glipper i første omgang. I stedet for et par timer har du et par dage. Det tror jeg giver mere ro,” siger hun.
Kristine Schäfer er af medstuderende blevet spurgt, om det her fører til to panikdage i stedet for kun én.
”Det kan jeg godt frygte. Men jeg tror, det er en bedre måde at gøre det for alle parter,” fortæller hun.
Det er endnu uklart, om aftalerne i Åbent hus-ugen bliver gennem hjemmesiden PraktikMatch.dk.
Som systemet er lige nu, tillader hjemmesiden nemlig kun, at der bliver åbnet for match en enkelt gang.
”Så én af gangene skal det altså foregå uden om systemet,” forklarer Kristine Schäfer.
Et spørgsmål om tillid
Spørgsmålet er derfor, om nogle praktiksteder vil lave aftaler med de studerende før fredagen i Åbent hus-ugen. For eksempel allerede om torsdagen.
”Hvis nogle forsøger at omgå systemet, kan vi i praktikudvalget ikke gøre så meget ved det. Systemet er baseret på, at man opfører sig fair, og det er mit indtryk, at de fleste gør det.”
En anden stor nyskabelse ved næste praktiksøgning er, at den studerende skal skrive en ansøgning for at komme til Åbent hus-arrangement på et medie. Det er ikke nok bare at tilmelde sig og møde op.
Kristine Schäfer siger, at praktikstederne er trætte af at bruge tid på studerende, der kommer til åbent hus helt uforberedt.
”Alle kan fortsat komme til samtale, men arbejdsgiverne ønsker, at de studerende skal sende en ansøgning først, så de viser, at de tager det alvorligt,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.