Panikdag

Nu må medier bruge udskældt praktikaftale

I dag starter Åbent Hus-ugen, og Journalisten har samlet information om, hvad man egentlig må, når det kommer til aftaler på forhånd. Muligheden for at indgå aftaler tager brodden af stressen for de studerende, mener KaJ-formand

Forhåndsaftale, tilkendegivelse, indikation. Kært barn har mange navne.

Uanset hvad man kalder det, har det i mange år været en ufin finte at lave forhåndsaftaler mellem praktiksteder og praktikanter. Men ikke længere.

I 2021 var det helt legitimt at lave en slags aftaler på forhånd, og det er det også i de næste to uger, der leder op til forårets Store Matchdag. Det fastslår praktikudvalget i et opdateret code of conduct-dokument.

Aftalerne er kun bindende for medierne og ikke for de studerende, og medierne må ikke presse en studerende til at sige ja.

Dermed må et praktiksted kun tilkendegive interesse til det antal studerende, de har praktikpladser til, og en tilkendegivelse er bindende. Altså skal praktikstedet tilbyde den studerende en plads på matchdagen, hvis mediet har fortalt den studerende, at de vil have vedkommende. Omvendt må de studerende gerne ombestemme sig og vælge et andet tilbud på matchdag, selv om de allerede har sagt ja til et medie.

Muligheden for at indgå aftaler eller at få en indikation om, hvor på mediernes ansættelsesliste man ligger, glæder de studerende.

”Det skaber en klarhed og tager noget af stressen ud. Man ved ikke, om man er købt eller solgt, så muligheden for at lave forhåndsaftaler eller tilkendegivelser kan tage brodden af. Det har tidligere været mudret, hvad reglerne er, så det er godt, at man har gjort det mere tydeligt,” siger Emil Vogelius, der er formand for KaJ – kommunikations- og journaliststuderende, som er kredsen for studerende på DMJX Aarhus i Dansk Journalistforbund.

For praktiksøgende journaliststuderende fra Syddansk Universitet Camille Koeller er det en lettelse.

”Det er befriende, så vi ikke er nødt til at vakle i blinde,” siger Camille Koeller.

Tvivl om klarhed

På trods af glæde over mulighed for at lave aftaler, mener KaJ’s formand, at systemet om forhåndsaftaler bør laves klarere.

”Jeg kan mærke på de studerende, at der er mange, der er i tvivl om, hvordan man skal forholde sig til forhåndsaftalerne. Det er noget, der skabe meget tvivl og usikkerhed. Praktiksøgningen betyder meget, for det er halvandet år af deres liv,” siger Emil Vogelius.

Blandt andet foreslår han, at det først skal være muligt at tilkendegive, efter at samtalerne er overstået. Desuden skal der være en form for opgørelse over, hvilke medier og hvilke studerende der endnu ikke har indgået aftaler.

”Det vigtige er, at tilkendegivelser sker efter samtalerne, og ikke bare til den første studerende, der kommer ind ad døren. Det er en balancegang. Det skal være åbent for alle, og alle skal kunne komme til samtale der, hvor de har lyst,” siger Emil Vogelius.

Samtidig opfordrer han de studerende til at melde klart ud til medierne, hvis de får mere end en tilkendegivelse.

”Det er vigtigt, at både medier og studerende opfører sig ordentligt. Tilkendegivelser om, at man gerne vil have hinanden, skal man kunne regne med. Vi vil opfordre til, at man kun står med en aftale på dagen. Ring til mediet og sig, at man har valgt noget andet, så man ikke står med fire aftaler,” siger Emil Vogelius.

Tilladt siden 2019

Allerede i marts 2019 lavede praktikudvalget, ledet af formand Marianne Gram, første udgave af et code of conduct-dokument, der beskriver, hvordan man må gebærde sig i henhold til forhåndsaftaler og tilkendegivelser. Dermed har det siden 2019 været helt i orden at fortælle en praktiksøgende studerende, at man vil have dem.

”Praktikudvalget henstiller til, at man prøver at gøre det konstruktivt og hensigtsmæssigt, for målet er at opnå flest mulige matches på en ordentlig måde. Og det er der, code of conduct kommer ind. Vi bruger det til at holde hinanden op på,” siger Marianne Gram.

Selv om man gerne må tilkendegive interesse, er det altså stadig ikke tilladt at lave bindende aftaler inden matchdag eller presse den studerende for et svar.

”Det er en misforståelse, at man ikke må tilkendegive. Man må gerne snakke om det, og det er ikke forkert at sige, at ’jeg er rigtig interesseret i dig’. Det er ikke forbudt at snakke om, som det var engang. Men praktikanten skal stå frit på praktikdagen til at sige, at de fik to tilbud, og nu skal de vælge,” siger Marianne Gram.

Ifølge Marianne Gram er det de kommende praktikanter, der kan komme mest i klemme, hvis de bliver presset til at sige ja til en aftale, de egentlig ikke har lyst til.

”Det er no go at blive sur på en praktikant, fordi de springer fra. Vi har hørt om praktikanter, der bliver skældt hæder og ære fra. Og man må ikke trælbinde en praktikant. Vi får det bedste match, hvis praktikanten kan sige ja til det, der føles rigtigt i maven,” siger Marianne Gram.

Tilkendegivelse, indikation eller forhåndsaftale

På DR Nyheder følger de fælleskodekset. De laver ikke forhåndsaftaler, men de giver heller ikke tilkendegivelser – der er bindende for medier – forud for matchdagen. Ifølge praktikantchef i DR Nyheder Sabine Matz giver hun derimod en indikation af DR Nyheders indtryk af den studerende.

”Vi siger til de studerende, når vi synes, at vi har haft en god forsamtale. De studerende vil rigtig gerne have en afklaring på, om de har en plads, men det kan vi ikke give dem uden at have fået det hele. Vi vil rigtig gerne have en ansøgning, inden vi tager en beslutning,” siger Sabine Matz.

Derfor er Sabine Matz også meget bevidst om semantikken, når hun snakker med potentielle praktikanter mellem samtalerne og matchdag.

”Vi er påpasselige med at sige, at de 100 procent har en plads hos os. Jeg er ikke interesseret i at give en studerende en vished, som de ikke har,” siger Sabine Matz.

På den måde kan det være en ulempe for DR Nyheder, at de ikke laver aftaler på forhånd.

”Der er studerende, der ringer til mig og vil høre, om de har en plads her, og fortæller mig, at mange af de andre steder giver bindende tilsagn og også gerne vil have de studerende til at give bindende tilsagn tilbage. Jeg kan ikke direkte sige ja til, at de har en plads her, for vi ansætter ikke på forhånd,” siger Sabine Matz.

Både formanden for Praktikudvalget og formanden for KaJ samt code of conduct-dokumentet gør forskel mellem ’forhåndsaftale’ og ’tilkendegivelse’. Men for Camille Koeller er ordvalget ikke så vigtigt.

”Det er i princippet det samme. Det er stadig bare en tilkendegivelse om, at man gerne vil have hinanden. Intet er en færdig aftale, før man trykker ja til hinanden på matchdag. At nogle ikke ønsker at kalde det en forhåndsaftale, er lige meget, for det er det samme,” siger Camille Koeller.

Hun har selv tænkt sig at indgå aftaler, skulle behovet melde sig.

”Hvis jeg ved, at de medier, jeg gerne vil være på, laver aftaler med alle mulige andre, så ved jeg også, at der ikke er plads til mig, hvis jeg ikke er med på præmissen om at indgå forhåndsaftaler. Hvis man ikke melder sig ind i det her spil, så kan man ikke være med,” siger Camille Koeller.

0 Kommentarer