For første gang nogensinde er EU-kritisk journalistik på EU's eget budget. Forslaget er stillet af Venstre-politiker Morten Løkkegaard, der også er med til at skrue ordningen sammen. Embedsmændene i Bruxelles har forstået, at selvkritik er vejen frem, siger han til Journalisten.dk.
I år kan du søge penge fra en spritny EU-pulje, hvis du laver grænseoverskridende, undersøgende journalistik. Og det er første gang nogensinde, der er afsat penge på EU's eget budget til at støtte journalister, der med al sandsynlighed også kommer til at lave EU-kritiske artikler eller tv-indslag.
Det siger Morten Løkkegaard, der er medlem af EU-Parlamentet for Venstre, og tidligere studievært og journalist, i et interview med Journalisten.dk.
"Projektet er ikke skabt for at støtte kritisk journalistik om EU som sådan, men jeg har hele tiden sagt til embedsmændene, at lakmusprøven er, at vi skal se projekter, der er kritiske over for EU. Og det er de med på," siger Morten Løkkegaard.
Han lægger navn til forslaget om den nye pulje, som blev vedtaget som et punkt på EU-budgettet i slutningen af 2009. Bag ham står et stort flertal i EU-Parlamentets Kulturudvalg. Løkkegaard har forhandlet med EU-Kommissionens embedsmænd, der i sidste ende accepterede ideen.
"Der har ikke været sådan noget her før, hvor EU giver penge til journalistik, der kan ramme dem selv. Det er i virkeligheden de første spæde skridt i retning af den fælles europæiske offentlighed, jeg ønsker. De embedsmænd, jeg har talt med, har erkendt, at sådan noget netop kræver selvkritik og gennemsigtighed i Bruxelles," siger Morten Løkkegaard.
Forslaget blev i første omgang stillet af hans partifælle Anne E. Jensen, der i EU-valgkampen i 2009 fortalte om planerne over for Journalisten.dk.
Dengang var ideen, at der skulle findes 22 millioner kroner i EU-kassen, men Anne E. Jensen gjorde klart, at det nok ville blive mindre. Og EU-Kommissionen har kun accepteret det halve, altså 11 millioner kroner.
Du kan søge pengene omkring oktober eller november i år, og planen er, at de bliver udbetalt lige så snart, dit projekt er godkendt. Men fordi pengekassen først åbner så sent på året, har Løkkegaard og hans forhandlingspartnere planlagt at sprede beløbet over to år.
Nu stillede Anne E. Jensen jo forslag om det dobbelte beløb, og pludselig skal pengene spredes ud over to år. Er 11 millioner overhovedet nok?
"Ja, jeg er godt tilfreds. Det er normalt, at man indgår et kompromis og får halvdelen af det, man søger. Ifølge de folk fra baglandet, jeg har snakket med, bliver der normalt givet 10-20.000 euro (75-150.000 kroner, red.) af gangen i sådan nogle puljer."
Det nærmeste, man kommer en pendant til det nye pilotprojekt er Journalismfund.eu. Det er en privat fond, der også støtter undersøgende journalistik om EU. Her er legaterne på op til 20.000 euro.
Lige nu er Løkkegaard i gang med at forhandle detaljerne på plads med EU-Kommissionen. Planen er, at en journalistuddannelse eller et universitet et sted i Europa skal lægge lokaler og hushold til, og at en uafhængig gruppe velrenommerede journalister skal beslutte, hvem der får penge.
Flere danske politikere tog skarpt afstand fra forslaget, da det blev stillet i valgkampen. JuniBevægelsens Hanne Dahl kaldte det "propagandapenge" og Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth sagde, at "vi skal have færre af denne her slags initiativer".
"For mig har det været afgørende, at der blev en armslængde mellem EU-systemet og pengene, så det er de bedste journalistiske projekter, der får støtte. Og det er EU-Kommissionen rent faktisk indstillet på," mener Morten Løkkegaard.
Foreløbigt er de 11 millioner kroner lagt til side i budgettet, så de vil blive udbetalt til journalister. Men om projektet er en enlig svale eller kan blive en fast såkaldt 'budgetlinje' for EU, tør Løkkegaard ikke spå om.
"Planen er selvfølgelig, at det her skal blive noget permanent. Men det kan vi aldrig vide, med de her enkelte budgetlinjer skal man kæmpe sig frem fra tue til tue. Det afhænger også af resultaterne."
Hvordan kan man måle, om det her projekt er en succes?
"Der er jo nogle kriterier for god undersøgende journalistik – at de får taget nogle vigtige sager op og får nogle ting ændret," siger Morten Løkkegaard.
På nationalt plan foreslår Venstre i deres nye medieudspil fem millioner kroner til undersøgende journalistik alene i Danmark.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.