Nu kan freelancere få penge under sygdom

En ny afgørelse betyder, at det er blevet meget lettere for freelancere at få udbetalt sygedagpenge fra kommunen, når de lægger sig med influenza

Hvis du som freelancer bliver ramt af influenza denne vinter, er der nu større chance for, at kommunen vil betale dig sygedagpenge for de dage, som du ikke kan arbejde. I en afgørelse ved ankestyrelsen har et freelance-medlem af DJ fået ret i, at Lyngby Taarbæk Kommune skulle have givet hende sygedagpenge, da hun lagde sig syg i 2012.

»Helt konkret vil denne afgørelse betyde, at man som freelancer kan få sygedagpenge fra første arbejdsdag, man lægger sig syg,« siger Lone Malm, der er socialrådgiver i DJ.

Der er dog nogle forbehold, fortæller Lone Malm. Afgørelsen handler om freelancere, som er lønmodtagere og ikke er selvstændige med eget firma og momsregistrering. Derudover er det ikke en dom, men en afgørelse, og derfor er kommuner ikke tvunget til at følge den, men freelancerne og DJ står nu med en langt bedre sag.

Lone Malm fortæller, at DJ minimum et par gange om måneden bliver kontaktet af freelancere, som er havnet i samme klemme som hende, der vandt sagen over Lyngby Taarbæk Kommune. Problemet er, at mange kommuner ikke anerkender stadiet mellem at være ansat og være selvstændig. Hvis du er ansat, så er det din arbejdsgiver, der skal betale løn i den første periode af din sygdom.

Hvis du er selvstændig, kan du ikke få sygedagpenge de første 14 dage, medmindre du har tegnet en ekstra forsikring.

»Kommunerne har indtil nu haft den praksis at sidestille freelancere med selvstændige, så de ikke skulle betale freelancere sygedagpenge de første 14 dage, men afgørelsen siger, at det kan de ikke gøre længere, hvis freelancerne er registrerede som lønmodtagere,« siger Lone Malm.

Du kan læse mere om afgørelsen på DJ’s hjemmeside

4 Kommentarer

Bodil Rohde
17. JANUAR 2014
Kære Lone Malm

Kære Lone Malm

Jeg kender selvfølgelig ikke de andre afgørelser.

Men min umiddelbare vurdering vil være, at der her har været tale om et mix af lønmodtager- og selvstændigt-arbejdende freelancere.

Og at DJ ikke har kikket på sagen fra 2003.

Men det er da godt, at afgørelsen fra den gang stadig er gældende.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Lone Malm
17. JANUAR 2014
Kære Bodil Rohde

Kære Bodil Rohde
Det er desværre ”nyt”, at freelancere med lønmodtagerstatus har ret til sygedagpenge fra første dag. En række afgørelser i Ankestyrelsen i perioden 2008 – 2013 har betydet, at mange kommuner med hjemmel i afgørelserne afviser ansøgninger om sygedagpenge fra ikke-fastansatte løn- og honorarmodtagere. Vi er derfor glade for, at en afgørelse fra 2014 igen peger på, at freelancere med lønmodtagerstatus kan modtage sygedagpenge fra kommunen fra første fraværsdag.

Venligst Lone Malm
Bodil Rohde
17. JANUAR 2014
Det er ikke noget nyt, at
Det er ikke noget nyt, at freelancere med lønmodtagerstatus har ret til at få sygedagpenge fra første dag, man læggger sig syg.

I 2003 vandt jeg sammen med DJ en sygedagpengesag i Ankestyrelsen, og afgørelsen blev sendt ud til landets kommunerne til efterfølgelse.

Historien i Journalisten kan man se her:

https://journalisten.dk/sygedagpenge-fra-forste-host

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Tina Blomgreen
17. JANUAR 2014
Det var da på tide."
Det var da på tide."