Nu kan du klage til ombudsmanden over KL og Danske Regioner

Hvis KL eller Danske Regioner siger nej til aktindsigt, kan du nu klage til ombudsmanden. Siden nytår har du kunnet få aktindsigt hos de to organisationer

Siden nytår har Kommunernes Landsforening og Danske Regioner været omfattede af offentlighedsloven. I går meddelte Folketingets Ombudsmand, at journalister nu også kan klage til ham over de to organisationer.

”Både KL og Danske Regioner behandler meget væsentlige sager. Et er, at disse organisationer nu bliver omfattet af offentlighedsloven, men noget andet er, hvor journalister kan gå hen, hvis de gerne vil have efterprøvet de afgørelser om aktindsigt, som så skal træffes. Her håber jeg, at medierne vil anse det for en væsentlig fordel at kunne henvende sig til ombudsmanden på samme måde, som de kan i forhold til almindelige offentlige myndigheder. Alternativet ville være, at medierne skulle gå til domstolene, og det er næppe en gangbar løsning på dette område," skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en mail til Journalisten.

Det kommer hverken bag på KL eller Danske Regioner, at ombudsmanden nu vil kigge dem over skulderen.

»Vi har jo været omfattet af offentlighedsloven siden 1. januar, så det kommer ikke som nogen overraskelse for os,« siger vicekontorchef i KL's ledelsessekretariat Jesper Lihn.

Han tilføjer, at KL ikke ligefrem er blevet oversvømmet med anmodninger om aktindsigt, efter at de blev omfattet af offentlighedsloven.

»Jeg har ikke et eksakt tal på hånden, men vi har fået en god håndfuld,« siger han.

Danske Regioner har også kun haft "forholdsvis få sager", hvor journalister har bedt om aktindsigt i år.

"Det er kun naturligt, at ombudsmanden også inddrager Danske Regioner under sit område, når nu reglerne om aktindsigt også gælder os. Vi har procedurerne på plads og er klar til at hjælpe, så godt vi kan, når journalister og andre anmoder om aktindsigt,” lyder det fra sekretariatschef i Danske Regioner, Katrine Tang.

0 Kommentarer