Nu kan DR-ansatte søge om frivillige fratrædelser

DR har startet sparerunden. Alle ansatte har i dag fået besked om, at de kan melde sig og ønske en frivillig fratrædelse. DJ’s formand håber på en spareplan i flere runder
  • Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
12.09.2018 · 14:52

Alle DR-medarbejdere har i dag onsdag eftermiddag fået besked om, at de kan bede om en frivillig fratrædelsesordning. Det er sket via DR’s intranet.

Der er deadline for at søge frivillige fratrædelser den 24. september.

Dermed er den store sparerunde i DR officielt i gang. DR skal spare knap tyve procent af budgettet over de kommende fem år som følge af medieforliget.

Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund, håber, at ledelsen snart melder ud med en klar spareplan. Han håber også, at nedskæringerne kommer til at ske spredt over alle de fem år, medieforliget strækker sig over.

”Set i relation til, at vores medlemmer og kolleger alt andet lige vil kunne fastholde en beskæftigelse i DR, måske ikke lige præcis det sted, de er nu, men så hvis der viser sig andre åbninger på andre redaktioner i løbet af de fem år, så ja, så synes jeg, det er det bedste,” siger Lars Werge.

DJ-formand ønsker spareplan i flere runder

Han understreger, at han er klar over, at det vil medføre utrygge ansættelser for DR’s medarbejdere, så længe der er nye sparerunder i sigte. Et forhold, som har fået flere tillidsfolk til at sige til Mediawatch, at de foretrækker én sparerunde frem for flere.

Lars Werge er uenig.

”Det er generelt utrygt at arbejde i mediebranchen i dag, og derfor er det en faktor, som de fleste af DJ’s medlemmer forholder sig til, når de arbejder inden for journalistik og nyheder. I forhold til at fastholde beskæftigelse, så vil jeg mene, at ledelsen selvfølgelig skal komme med en spareplan, men den skal også gøre det på en måde, så det ikke bliver fem års besparelser på en gang,” siger han.

Han henviser til, at tallet for, hvor mange som skal fyres, ofte falder over tid, fordi nogle medarbejdere finder andet arbejde eller stopper for eksempel på grund af alder.

”Hvis der kommer en fyringsrunde med X antal hundrede stillinger, der skal fjernes, så kan mediearbejdsmarkedet altså ikke bare absorbere det i løbet af kort tid. Hvis man er smed eller HK’er, så er der andre jobs at få. Det er der altså ikke for vores medlemmer foreløbigt,” siger Lars Werge.

Kommentar

12/09/2018 - 15:45

Nikoline Vestergaard

Kære Lars Werge,

Jeg skulle til at skrive, at jeg ville ønske, at du var ansat i DR, så du kunne prøve at vente på en så stor fyringsrunde uden at ane, hvordan din arbejdsplads kommer til at se ud bagefter. Men det vil jeg ikke ønske for nogen, at de skal igennem. Derfor undrer det mig en smule, at du kan synes, at vi skal igennem en fyringsrunde hvert år i de næste fem år, fremfor at få størstedelen overstået med det samme. Det er meget - som i MEGET - ubehageligt at vente på, at man selv og ens gode kollegaer kan blive fyret. Og det er ikke noget, man bare lader ligge på jobbet og så går hjem og glemmer. Det er en utryghed, der følger med i mange uger op til - og den vil vi så skulle gå rundt med i flere uger hvert år? NEJ TAK!

MVH
Nikoline Vestergaard
Journalist på web og mobil
DR Nyheder

12/09/2018 - 21:23

Henrik Vilmar

Jeg er helt enig med dig, Nikoline Vestergaard i, at medarbejderne i DR ikke kan leve med frygten for en ny fyringsrunde hvert år de næste mange år. Det skal vi forhåbentlig ikke igennem.

Men jeg er også enig i, at ledelsen skal afskedige så få som overhovedet muligt i den fyringsrunde der kommer, og meget gerne færre end de egentlig har tænkt sig. Det vender jeg tilbage til.

Jeg vil lige slå fast, at beslutningen om hvordan, der skal fyres i DR ene og alene er ledelsens.

Den beslutning er truffet for længst.

Set i lyset af hvad ledelsen har besluttet, har jeg som formand for Journalistgruppen i opfordret ledelsen i DR til at gøre nogle bestemte ting.

Jeg ville opnå to ting.
1. at der bliver afskediget så få som overhovedet muligt i DR.
2. At medarbejderne ikke skal gå rundt de næste år i evig frygt for en stor fyringsrunde hvert år.

Derfor har jeg opfordret ledelsen til at afskedige færre medarbejdere end de egentlig havde tænkt sig i den runde, som kommer om lidt.

Også jeg mener, at tiden kan hjælpe med at nå nedskæringsmålet. Så hvis man afskediger lidt færre nu end man egentlig har regnet med nu og så opnår resten af sparemålet med den naturlige afgang, der vil være af medarbejdere de kommende år, så slipper vi for de konstante fyringsrunder.

Disse opfordringer har jeg og næstformanden i Journalistgruppen konstant, i bl.a. møder med ledelsen, fremført lige siden foråret.

Og jeg har fornylig gentaget dem i et åbent brev til generaldirektøren.

Med de tilbagemeldinger jeg personligt har fået, er det min klare fornemmelse, at ledelsen har lyttet og taget mine opfordringer alvorligt.

Så både Lars og jeg har altså en overordnet dagsorden om, at der skal afskediges så få som overhovedet muligt i DR.

13/09/2018 - 09:52

Jesper Bech Pedersen

Nikoline, hvis du læser Lars Werges pointer, så er det jo netop, at mange fyringer kan veksles til naturlig afgang, hvis man strækker forløbet ud over fem år. I min verden er en vis, løbende usikkerhed en pris, der er værd at betale til gengæld for færre regulære fyringer.

Ude i det private er vi - i hvert fald i mit firma - gennem en større fyringsrunde hvert eneste år. Sådan har det været de seneste otte-ni år, hvor jeg har været med. Og det er 120 procent lort og pissetræls, så forstår dig udmærket. Men det er virkeligheden. Pris dig lykkelig for, at I trods alt ikke skal konkurrere direkte i et kommercielt marked, for så VILLE nedskæringer være en tilbagevendende fear factor. Ikke år for år, men måned for måned.

Seneste jobopslag

Kommunikations- og mediemedarbejder

EUC Lillebælt
Ansøgningsfrist: 07.10

Ekstra Bladet søger reportere til Jylland

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 21.10

Pressechef til DMI

DMI
Ansøgningsfrist: 05.10

Rektor til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 30.09

Kommunikationsmedarbejder til sociale medier og presse

Odense ZOO
Ansøgningsfrist: 07.10

Studentermedhjælper

LIF - Lægemiddelindustriforeningen
Ansøgningsfrist: 01.10

FOA søger digital kommunikationskonsulent

FOA
Ansøgningsfrist: 08.10

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør for journalistiske satsninger

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 12.10

Kommunikationskonsulent

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 07.10

Danskskrivende journalist til Slesvig

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 27.09

Forlagsredaktør

Bibelselskabet
Ansøgningsfrist: 04.10

Pressechef til Danmarks Lærerforening

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 01.10

Kommunikationskonsulent

Patienterstatningen
Ansøgningsfrist: 04.10

Kommunikationsdirektør

Finans Danmark
Ansøgningsfrist: 24.09

SOME- OG CONTENT MANAGER

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 30.09

Reporter til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 28.09

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10