Dansk Journalistforbund er begyndt at omtale freelancere som "selvbeskæftigede". Ordet passer bedre til den bredde, der er blandt freelancerne, siger DJs formand til Journalisten.dk. Ordet møder skepsis blandt freelancerne.
På det seneste har Dansk Journalistforbund med ordet "selvbeskæftigede" introduceret en ny betegnelse for freelancere. Tirsdag dukkede ordet op i en blog fra formand Mogens Blicher Bjerregård om lønvilkårene på dagbladene:
»Derfor er det meget kortsigtet, når udgivere presser prisen på freelancearbejde så meget ned, som flere af DJ's selvbeskæftigede i øjeblikket oplever.«
Men hvad er en "selvbeskæftiget"?
I en kommentar her på journalisten.dk skriver freelancejournalist Helle Maj.
»Jeg har skiftet stillig fra freelance til "selvbeskæftiget"! Fuck, hvor fik min formand lige det ord fra? Ordet minder mig om mænd, der ikke kan få sex med kvinder og derfor gør noget med hånden. Men findes ordet på dansk?«
Lasse Glavind mener i en kommentar at "selvbeskæftiget er et 'spin-ord' opfundet i en kommunikationsafdeling et sted."
Når Dansk Journalistforbund i stigende grad bruger ordet, skyldes det ifølge Mogens Blicher Bjerregård, at ordet signalerer større bredde end freelancer.
»Jeg synes det bedre dækker hele viften af forskellige arbejdsformer,« siger han til Journalisten.dk
Han siger, at freelancere er blevet kaldt mange forskellige ting gennem årene, og DJ har ikke med selvbeskæftigede "forelsket sig i et bestemt ord".
Men han synes, at man skal give ordet en chance.
»Når vi mødes med andre parter er selvbeskæftigede en god betegnelse, fordi det sprogligt er mere dækkende end freelancer.«
"Selvbeskæftiget", indskriver sig i en lang række af sproglige betegnelser for freelancere, der blandt andet er blevet kaldt:
Atypisk beskæftigede
Den 3.gruppe
Frie agenter
Frie fugle
Konkolleger
Konsulenter
Løsarbejdere
Løstansatte
Projektansatte
Selvstændige
Soloister
Solojobbere
Ifølge Iben Danielsen, formand for FreelanceGruppen er de mange betegnelser udtryk for at man leder efter et ord, der skal dække freelancernes forskelighed.
»Det er besværligt. Ikke mindst fordi flere fag er begyndt at bruge ordet freelancer,« siger Iben Danielsen til Journalisten.dk.
Hun har selv tænkt sig at holde sig til betegnelsen freelancer.
»Nogle synes ikke, det lyder så fint, at kalde sig freelancer. Men jeg synes, at "selvbeskæftigede" mest lyder som nogle artige børn i børnehaven, som nok skal klare sig,« forklarer hun.
24