Nu har Bo Elkjær ventet ét år på aktindsigt

Ekstra Bladets Bo Elkjær søgte for nøjagtig ét år siden aktindsigt i danskeres behandling af fanger i Irak. Men dokumenterne er aldrig kommet. »Det er min opfattelse, at det er i strid med loven,« siger Elkjær til Journalisten.dk. Men han vil ikke klage til Ombudsmanden.

Ekstra Bladets Bo Elkjær søgte for nøjagtig ét år siden aktindsigt i danskeres behandling af fanger i Irak. Men dokumenterne er aldrig kommet. »Det er min opfattelse, at det er i strid med loven,« siger Elkjær til Journalisten.dk. Men han vil ikke klage til Ombudsmanden.
Den 27. oktober 2010 søgte Ekstra Bladets journalist Bo Elkjær aktindsigt i, hvorvidt Forsvarsministeriet var bekendt med, at personer, der blev tilbageholdt af danske styrker i Irak, havde lidt overlast. I dag har den ansøgning et års jubilæum, men Bo Elkjær har kun modtaget breve, der udsætter aktindsigten.

Det seneste modtog han i starten af denne uge. Heri skriver ministeriet blandt andet:

"På grund af sagens kompleksitet kan du desværre først forvente at modtage endelig svar på din anmodning inden udgange af november 2011."

Du kan læse hele brevet nederst i denne artikel.

Bo Elkjær er overbevist om, at ministeriet bryder loven ved at udsætte aktindsigten så længe.

»Det er min opfattelse, at det er i strid med loven. Der er jo ikke megen tvivl at komme efter i offentlighedsloven – 10 dages frist, og ellers hurtigst muligt. Det her er jo slet ikke hurtigst muligt,« siger Bo Elkjær til Journalisten.dk.

Hvad synes du om, at der er gået et år?

»Det synes jeg er fuldstændig latterligt. Jeg bad om aktindsigt i en relativt enkel sag. Det er jo ikke nogen kompliceret øvelse at pille de papirer ud af nogle mapper og sende dem til mig. Nu er sagen syltet så meget, som den kan blive.«

Betyder det så, at du fører sagen for Ombudsmanden?

»Det har jeg tænkt meget over, og i første omgang vil jeg ikke gå til Ombudsmanden med sagen. Det kan selvfølgelig ændre sig.«

Men skal et ministerium ikke holdes op på det, hvis du mener, at de bryder loven?

»Jo, men det er langtfra første eller sidste gang, jeg oplever, at offentlighedsloven bliver bøjet og strukket. Hvis jeg render til Ombudsmanden, hver gang jeg får en dårlig behandling af aktindsigt, så spilder jeg hans tid, og jeg risikerer at udhule hans rolle. Du kan kalde det taktisk spil, men det er simpelthen det, der ligger bag,« siger Bo Elkjær.

Journalisten.dk har været i kontakt med Forsvarsministeriet to gange siden tirsdag, og ministeriet arbejder fortsat på et svar på kritikken.

Oluf Jørgensen, mediejurist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er i øjeblikket i gang med at vurdere for Journalisten.dk, hvorvidt der er tale om et lovbrud. Du kan læse hans vurdering her på sitet senere i dag.

Her er den seneste mail, som Bo Elkjær modtog i starten af denne uge. Journalisten.dk har dog fjernet ministeriets medarbejders navn og signatur:

Kære Bo Elkjær

Den 27. oktober 2010 spurgte du til antallet af gange, forsvarsministeren har modtaget oplysninger om, at personer tilbageholdt af danske styrker i Irak evt. blev udsat for overlast, jf. daværende forsvarsminister Søren Gades brev af 5. maj 2004 til forsvarschefen, samt hvornår det evt. er sket.

Ved brev af 23. maj 2011 oplyste Forsvarsministeriet til dig, at ministeriet havde afsluttet en del af sagsbehandlingen og fremsendte i den forbindelse et dokument til dig. Forsvarsministeriet oplyste endvidere, at ministeriet blandt andet på grund af sagens omfang ikke havde haft mulighed for at afslutte behandlingen af den samlede sag. I forlængelse heraf oplyste Forsvarsministeriet, at man forventede at kunne besvare din anmodning inden udgangen af juni 2011.

Forsvarsministeriet har senest den 15. juli 2011 oplyst, at Forsvarsministeriet forventede at kunne fremsende yderligere materiale til dig inden udgangen af august 2011.

På grund af sagens kompleksitet kan du desværre først forvente at modtage endelig svar på din anmodning inden udgange af november 2011.

Den sene besvarelse beklages.

1 Kommentar

Monsar Hansen
27. OKTOBER 2011
Re: Nu har Bo Elkjær ventet ét år på aktindsigt

Det burde vedtages ved lov, at behandlingstiden på anmodninger om aktindsigt skal holdes under et halvt år eller mindre. Der må være et eller andet regeringen forsøger at holde skjult, siden behandlingstiden er så lang.

Held og lykke med det, pres på, så er jeg sikker på, at du får et svar før eller siden.