
Foto: Foto: Sound On/Pexels (red. Jo)
I går blev det meldt ud, at det fortsat er Kantar Media Danmark – også kendt som Gallup – der skal lave målinger af radiolytningen i Danmark for DR, Bauer Media, Danske Medier og Radio 4.
Her blev det også meldt ud, at Kantar Media Danmark vil indføre forbedringer i målingerne.
Blandt andet vil det nuværende lytterpanel, bestående af cirka 1.600 personer, blive tilført cirka 100 flere personer per 1. januar 2024, når den nye aftale træder i kraft.
”Det gør ikke den store forskel for kanaler som P3 eller P4, der har millioner af lyttere, men særligt mindre radiostationer vil nyde godt af det, fordi det vil give mere valide lyttertal,” siger Dennis Christensen, der er formand for styregruppen bag målingen og samtidig chef for DR analyse.
Selve målingen kommer i sin grundessens til at fortsætte som hidtil, men lytterpanelet vil fremover blive udstyret med et måleinstrument, der har fået et gevaldigt ansigtsløft.
”Sagt med kærlighed, så er udstyret, de går rundt med, noget der minder om en mobiltelefon fra 80’erne. Nu bliver udstyret moderniseret, som panelisterne nu kan bære lidt som et fitbit-ur på håndleddet eller som halskæde”.
”Det er ikke en vild og ny teknologi, men vi regner med, at det gør, at panelisterne i højere grad er motiveret til at bære rundt på udstyret hele tiden – ikke kun de timer om dagen, hvor det lige passer.”
Kan teoretisk måle høretelefoner, men gør det ikke
Når det kommer til målingen af, hvor mange der lytter til liveradio via høretelefoner, så vil det blive korrigeret i den nye aftale ligesom i den nuværende.
Det foregår ved, at man spørger panelisterne i supplerende undersøgelser, hvor meget de bruger deres høretelefoner.
Hvis lytterpanelet lytter til liveradio via trådløse høretelefoner, kan det så godt måles med det nye udstyr?
”Det vil kunne måles med den nye teknik. Vi kommer dog ikke til at udføre det fra dag et, fordi vi først skal afprøve, om panelisterne rent faktisk er motiveret til at få sat tingene ordentligt op,” siger Dennis Christensen.
Ingen podcast eller forskudt lyd
Radiomålingen vil fortsat kun registrere live-radiosignaler og holder sig stadig fra at måle lytning af podcast og tidsforskudt lytning.
”Den danske lyttermåling er en måling, der kan måle alt – så længe det er live,” siger Dennis Christensen.
En af grundene til, at man ikke tæller podcastlytninger med, er blandt andet, at der er stor usikkerhed om tallene.
”Podcasts er sindssygt svært at måle. Det er decentralt, og det betyder, at vi ikke ejer alle de platforme, hvor de bliver afviklet på.”
”Og selvom det efterhånden er en tredjedel af danskerne, der lytter til podcast, så er de fleste podcast ret små. Det gør det svært at være præcise i panelbaserede målinger, lyder det fra Dennis Christensen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.