Offentlighed

Ministre og embedsmænd må ikke længere slette sms’er

Senest 1. oktober skal danske myndigheder leve op til en række foreløbige retningslinjer omkring opbevaring af SMS'er

Danske myndigheder får nu en række foreløbige retningslinjer for, hvordan de skal opbevare SMS-beskeder.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker på baggrund af Minkkommissionen, der som bekendt ønskede at få adgang til SMS-korrespondancer i blandt andet Statsministeriet, som ikke var journaliseret.

I forbindelse med Minkkommissionens arbejde fandt man nemlig frem til, at SMS-beskeder ikke opbevares centralt hos de statslige myndigheder, som man for eksempel gør med e-mails.

Fælles løsning på vej

”Minkkommissionens tilgang til sms’er har skabt behov for klare retningslinjer for opbevaring af arbejdsrelaterede SMS-beskeder,” udtaler justitsminister Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

Her fortæller han også, at Statens IT er ved at undersøge mulighederne for at udvikle en løsning, der ligesom med e-mails kan opbevare SMS-korrespondancer centralt.

”Det tager tid at udvikle, og den løsning har vi ikke i dag. Derfor er det godt, at vi nu har foreløbige retningslinjer, som vi kan bruge indtil da.”

I de foreløbige retningslinjer anbefaler Justitsministeriet, at:

  • Statslige myndigheder bør instruere nuværende medarbejdere og ministre i ikke at slette arbejdsrelaterede SMS-beskeder på deres tjenestetelefon.
  • Ministerierne bør sikre, at der løbende tages en lokal kopi af ministres, særlige rådgiveres og departementschefers arbejdsrelaterede SMS-beskeder.
  • Statslige myndigheder bør sørge for, at ministres, særlige rådgiveres, departementschefers og andre ansatte i chefstillingers arbejdsrelaterede SMS-beskeder fortsat opbevares efter telefonskift eller fratrædelse.

Dermed lægges der også op til, at ministre og embedsmænd altså ikke må slettes sms’er.

Justitsministeriet oplyser i pressemeddelelsen, at de statslige myndigheder ”snarest muligt og så vidt muligt senest 1. oktober 2022 har implementeret retningslinjerne”.

0 Kommentarer