Nu er Se og Hør-sagen afgjort – her er dommene

Henrik Qvortrup og tys-tys-kilden er de eneste, der sendes i fængsel i Se og Hør-sagen. Tre blev idømt betingede straffe, og Per Ingdal blev frifundet

Retten i Glostrup har netop afgjort en af dansk mediehistories vigtigste retssager: Den såkaldte Se og Hør-sag.

Seks tiltalte i sagen havde nægtet sig skyldige. Anklagemyndigheden ønskede alle seks idømt straf. Resultatet blev, at fem blev dømt og én frifundet. To blev idømt ubetinget fængsel.

Qvortrup og tys-tys-kilden skal i fængsel

Sagens ikke-journalistiske hovedperson – tys-tys-kilden Peter Bo Henriksen – blev idømt 1,5 års ubetinget fængsel. Det var ham, der solgte oplysninger om de kendte og kongeliges brug af kreditkort, så Se og Hør kunne overvåge deres færden.

Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup blev idømt 1 år og 3 måneders fængsel. 3 måneder er ubetinget fængsel, resten er betinget. Det var Henrik Qvortrup, der i 2008 indgik aftalen med tys-tys-kilden.

Tidligere chefredaktør Kim Henningsen blev idømt 1 års betinget fængsel med en prøvetid på 2 år. Tidligere chefredaktør Per Ingdal – som var vikar i en periode – blev frifundet.

Reporter Kasper Kopping blev idømt 4 måneders betinget fængsel, betinget af 100 timers samfundstjeneste med prøvetid på et år. Reporter Ken B. Rasmussen, som startede sagen med sin roman “Livet, det forbandede” blev også idømt 4 måneders betinget fængsel, betinget af 100 timers samfundstjeneste med prøvetid på et år.

Ud over fængselsstraffene beslaglægges 365.000 kroner fra tys-tys-kilden.

Alle undtagen Per Ingdal blev dømt til at betale sagens omkostninger.

Du kan læse rettens domsresumé her.

Tidligere i dag udsendte Aller Media en pressemeddelelse, hvor sagen kaldes “beklagelig”:

“De beskrevne forhold, der i en periode fandt sted på Se og Hør, er helt uacceptable, og som koncern vedkendte vi os tidligt i forløbet det selskabsretslige ansvar og accepterede en bøde i forbindelse hermed. Samtidigt må vi også anerkende, at hele forløbet har haft store konsekvenser for de tiltalte, og vi vælger derfor af respekt for disse ikke at vurdere eller kommentere på rettens afgørelse – uanset udfaldet,” lød det.

Millionbøde og betinget fængsel til andre dømte

Journalisten følger op på, hvorvidt de dømte ønsker at anke sagen.

Tidligere er de, som tilstod i sagen, blevet dømt. Det gjaldt mellemlederne Lise Bondesen og Kim Bretov, der begge blev idømt seks måneders betinget fængsel samt 120 timers samfundstjeneste. Aller Media tilstod også sit ansvar i sagen og blev idømt en bøde på 10 mio. kr.

 

1 Kommentar

Jens Yde
24. NOVEMBER 2016
For en halv menneskealder
For en halv menneskealder siden anbefalede journalisternes formand og andre fremtrædende personer i forbundet, at der skulle være direkte tv fra danske retssale, sådan som man kendte det fra USA.

Jeg argumenterede dengang imod, at anklagede, vidner, domsmænd, dommere og andre skulle optræde gratis for tv-stationerne, og at den almindelige beskyttelse af de nævnte skulle ophøre.

Dog foreslog jeg, at man kunne gøre en undtagelse, således at folk fra fjerde statsmagt kunne komme i tv, når de havde forbrudt sig mod forskellige love relateret til pressen. Især kunne det være interessant at se chefredaktører siddende rystende og blege i skranken - og kræve fuld åbenhed om rettens arbejde, og at tys-tys-kildens navn straks bliver offentliggjort?

Mit forslag er tydeligvis ikke gennemført, men måske får vi de dømte at se "live" på vej til en gammel malerisk arrest iført fangedragt og fodlænker.