Nu er jeg gået i gang

 Vagthund i vidensamfundet - Guide til computerstøttet journalistikNils Mulvad & Flemming Tait SvithForlaget Ajour, 2002172 sider, 248 kroner

 

Vagthund i vidensamfundet – Guide til computerstøttet journalistik
Nils Mulvad & Flemming Tait Svith
Forlaget Ajour, 2002
172 sider, 248 kroner

 

Den bedste anbefaling af denne bog er vel, at læseren selv fik lyst til at gå i gang med dette redskab – og gjorde det.
Ikke at den computerstøttede journalistik er et helt nyt redskab. Forfatterne, Nils Mulvad og Flemming Tait Svith, samt instituttet for computerstøttet journalistik, DICAR, har i efterhånden nogle år arbejdet for at udbrede metoderne i Danmark. Således er bogen "Vagthund i vidensamfundet" da også en opdatering af forfatternes "Vagthundens nye bolig" fra 1998.

Målgruppen er tydeligvis de ikke-overbeviste og nyere brugere af redskaber som regneark, databaser og statistikprogrammer. Og måske af procentregning?
Forfatternes påstand er nemlig blandt andet, at kun hver tredje danske journalist er i stand til at udregne procenter. Det bliver der rådet bod på med et helt kapitel med formler, forholdstal og lignende.

Mottoet er dog gennemgående for hele bogen – Haves: Redskaber. Ønskes: Journalister, der bruger hovedet, selv når det handler om tal og data.

Men da den gentagne opsang bliver fulgt op af metoder – med alt fra de praktiske beskrivelser af de relevante programmer til ændrede forhold til kilder, eller fra de første spæde trin udi statistikkens kunst til formidlingen af det taltunge researchmateriale – er den til at leve med. Ja, faktisk er den ikke til at komme udenom.

Opsangen slutter ikke før sidste kapitel om journalistikkens århundrede. Forfatterne ser den refererende journalist, der blot aftager andres oplysninger, i modsætning til den analyserende, som en "ikke særligt flatterende" udsigt. Men også her bliver den løftede pegefinger fulgt op af trinvis vejledning om at komme i gang med blandt andet ideudviklingen.

Så jo, bogen virkede. Jeg ER gået i gang med regnearket – og det blev til en lille historie, der ellers ikke var blevet skrevet.

 

* Brigitte Alfter er redaktør på det ny Notat.

 

0 Kommentarer