Man skulle synes, at det må være nemt at være senioranklager Morten Henriksen på Vestegnen, også når han i dag beder journalist Kasper Kopping tage plads på anklagebænken i det dybe, lavloftede lokale ved retten i Glostrup – som Arbejdstilsynet lejlighedsvist ville lukke på grund af arbejdstemperaturen – hvis der ellers er lov og ret her i landet.
Der foreligger tre versioner om dagens tema i retten, den første en fiktion, men da genrerne alligevel flyder, citerer jeg Ken B Rasmussens bog ’Livet, det forbandede’ side 334:
”Jep, de skal til Canada. Jokke har allerede booket hotelværelse med sit kort.
– Det er fandeme genialt.
– Men det er tys-tys. Kan du forestille dig, hvis det kom ud? Chefen er dog ok med, at du og jeg ved besked.”
Så skulle den ged sådan set være barberet:
Chefredaktør Henrik Qvortrup sidder i saksen, hvor han absolut ikke havde tænkt sig at blive siddende, hverken dengang bogen kom frem eller senere.
En anden version
Han kan tage sit eget greb på temaet med linjer fra Henrik Qvortrups bog ’Q’ side 286, hvor manden fra IBM sad på redaktørens kontor – det er formentlig 26. juni 2008 klokken 11:00.
”Til stede var også journalist Kasper Kopping. Kilden fortalte, at han via sit arbejde indimellem havde adgang til oplysninger om, hvor kendte folk brugte deres kreditkort. Jeg måtte forstå på ham, at det ikke var noget, han behøvede at grave efter. Det var blot en viden, hans job gav ham, og som muliggjorde, at han indimellem kunne levere ”koordinater” for, hvor kendte opholdt sig”.
Q skriver videre, at han foreslog IBM-kilden et honorar på 5.000 kroner om måneden, forudsat at han kom med brugbare oplysninger. Man havde jo den slags kilder i forvejen – hotelreceptionister, barmænd, dørvogtere, øjenvidner o.s.v.
Det er kort sagt udlægningen i denne bog, at man efter en smule snak frem og tilbage:
”blev vi enige om 10.000 kroner under samme betingelser som alle andre tippere til bladet. Tippere, som vi i øvrigt ofte havde til fælles med både BT og Ekstra Bladet.”.
Altså en tipper blandt de mange, som havde legitime muligheder på sin arbejdsplads.
Ikke i overensstemmelse med loven …
Vi kan på den ene side vente på at få Kasper Koppings version til tirsdag i Glostrup, men hans sproglige præcisionsgrad i bogen ’Helt tys tys’ er imponerende og bogen charmerende velskrevet.
Kopping var angiveligt lettere beæret over at skulle til højbords med chefen og ikke uden betænkeligheder over at skulle deltage i ”det lyssky foretagende”, som han skriver.
Og lidt senere: ”Både Qvortrup og jeg vidste jo udmærket godt, at det, tys-tys-kilden kunne, formentlig ikke var helt i overensstemmelse med loven.”
Men hvilken lov? Funktionærloven, straffeloven eller …
Spændende afhøring venter
Det er en spændende afhøring. Det fremgår af Koppings bog, at det ikke er hans varemærke at levere kolleger til spidstegning i Glostrup, og på den anden side er det heller er ham, der skal redde røven på chefer, der endog har ordet ansvarshavende i stillingsbetegnelsen.
Jo, Se og Hør-sagen drejer sig både om krænkelser af de kendte og kongelige gennem en hidtil uset form for overvågning, som lovgiverne næppe havde forestillet sig, og det drejer sig om ansvar.
Anklagemyndighedens arbejde med at løfte bevisbyrden og få paragrafferne til at passe er i fuld gang.
Og tirsdag kommer vi tættere på kernen – ikke mindst fordi forsvarerne for chefredaktørerne endelig får løftet deres versioner helt ind i centrum.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.