Nu bliver det lettere at konkurrere mod Ritzau

Fremover må nyhedsbureauet Ritzau ikke længere forpligte ejere til at købe deres nyheder, og kontrakten med MetroXpress kan opsiges uden gebyr. Det har Konkurrencerådet besluttet. (Opdateret 14:09 med kommentar fra MetroXpress)

Fremover må nyhedsbureauet Ritzau ikke længere forpligte ejere til at købe deres nyheder, og kontrakten med MetroXpress kan opsiges uden gebyr. Det har Konkurrencerådet besluttet. (Opdateret 14:09 med kommentar fra MetroXpress)Fremover kan Ritzaus Bureau ikke binde ejerne til at købe selskabets nyhedstjeneste. Og MetroXpress kan forkorte kontrakten om levering af nyhedstjeneste fra Ritzau, hvis gratisavisen ønsker det før udgangen af 2013.

Med Konkurrencerådets afgørelser bliver det overordnet nemmere for konkurrerende nyhedstjenester at vriste kunderne ud af favnen på Ritzaus Bureau.

Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Kim Sparlund, siger:

»Afgørelsen løser de konkurrenceretlige betænkeligheder, som vi har haft. Ritzau ændrer sine aftalevilkår, så konkurrenter og potentielle nye spillere får adgang til at levere nyheder til markedet. Det åbner for konkurrence og mere differentierede nyheder til de danske medievirksomheder.«

I Konkurrencerådets afgørelse hedder det:

»Det er endelig styrelsens umiddelbare vurdering, at Ritzau ved aftalen med MetroXpress om levering af nyhedstjeneste til MetroXpress indtil udgangen af 2013 kan have misbrugt sin dominerende stilling på markedet for nyhedstjeneste i strid med konkurrenceloven.«

Indtil i går var MetroXpress bundet af en 4,5 år lang aftale, der kun kunne opsiges mod betaling af et gebyr, og nyhedsbureauets ejere var bundet til at købe Ritzaus generelle nyhedstjeneste. Efter afgørelsen har MetroXpress ret til at opsige sin aftale med Ritzau om levering af nyhedstjeneste med højst 12 måneders varsel, og uden at det koster et særskilt gebyr.

Chefredaktør på MetroXpress, Jonas Kuld Rathje, siger til journalisten.dk:

»Det er klart, det er dejligt at blive låst fra nogle forpligtelser,« men han understeger også, at avisen på nuværende tidspunkt er tilfredse med Ritzau-samarbejdet.

Chefredaktøren siger, at avisens fremtidige behov for Ritzau-telegrammer blandt andet vil afhænge af den nye mediestøtte.

»Lige nu skal vi udgive en sides redaktionelt stof for hver annonceside, vi trykker. Hvis de kvantitative regler ændrer sig med en nye mediestøtte, er vores behov for stof fra Ritzau muligvis et andet,« siger Jonas Kuld Rathje.

I juni 2011 opsagde Berlingske Media sin aftale med Ritzau om levering af nyhedstjeneste. Da Ritzau betragtede det som en opsigelse af ejerskabet i Ritzau, måtte Berlingske
udtræde af Ritzau pr. 1. januar 2012 og Berlingske Media offentliggjorde, at virksomheden ville etablere sin egen nyhedstjeneste Berlingske Nyhedsbureau.

Med afgørelsen er der lagt op til endnu et træk i den ny mediekrig, som udkæmpes på nyhedstelegrammer til net og print. Fagbladet Journalisten har tidligere fulgt de konkurrende bureauer i et døgn, hvor Ritzau vandt kampen mod BNB og Newspaq på tre ud af fire udvalgte historier. Siden har Ritzau overtaget Newspaq.

Læs hele rapporten med afgørelsen her

Opdateret klokken 14:09 – interview med Jonas Kuld Rathje.

0 Kommentarer