Distributionssucces. »Distributionen har fungeret fra dag ét.« Usædvanlig udmelding fra en direktør på en gratisavis, men midt i medieturbulensen om de mange problemer er det, hvad Torsten Bjerre Rasmussen, 24timer, kan sige om situationen i Aalborg, og resultatet kan aflæses i Gallups læsertal, skriver Markedsføring. I Nordjyllands Amt har 24timer et læsertal på 76.000. Det skal ses i forhold til et oplag på 65.000 og – nok så væsentligt – i forhold til konkurrenten i amtet: Nordjyskes Centrum Morgen og Centrum Aften, der blot har 42.000 læsere – tilsammen. Det skal ses i forhold til et oplag på 90.000.
Overskud. Dagbladet Information kan i sit seneste regnskab præsentere et overskud på 2,2 millioner kroner efter skat i regnskabsåret 2005/06. Også egenkapitalen er vokset, med lidt over to millioner, og oplaget udvikler sig støt og roligt i den rigtige retning, skriver JP.
Google. Danske læsere må modsat de svenske og norske vente med at kunne søge på aktuelle nyheder i Google. Søgetjenesten skulle kunne linke dybt til nyheder på nettet, dvs. linke til den enkelte historie frem for til mediets forside, men nu har Google for indeværende fået kolde fødder. I 2002 fik Danske Dagblades Forening nedlagt fogedforbud mod en lignende nyhedstjeneste, Newsbooster, der efterfølgende gik konkurs. Det er ifølge Politiken.dk den sag, der har fået Google til at udskyde en dansk nyhedstjeneste.
Distributionssnyd. For at få lov til at lave firmaet Morgendistribution Danmark sammen med Nyhedsavisen måtte Post Danmark love de danske konkurrencemyndigheder ikke at medvirke til at indsamle nøgler til opgange. Men noget tyder på, at det løfte er blevet brudt, skriver Markedsføring. Danske Dagblades Forening (DDF) har fået fat i en mail, som Post Danmark sender rundt til boligforeninger, og den er afsendt fra en Post Danmark-medarbejder. Så nu har DDF klaget til Konkurrencestyrelsen.
Maskulint. Kun en femtedel af de kilder, der bliver citeret i aviserne, er kvinder. Størstedelen af kilderne er politikere, eksperter og direktører. Dermed svarer kildernes sammensætning langtfra til, hvordan befolkningen er sammensat. Det er CFJE, der i samarbejde med Kontrabande har lavet den omfattende undersøgelse, skriver Politiken. Politiken er selv en af de 'slemme' aviser, der har 79 procent mandlige kilder, hvilket avisens læserredaktør, Lars Halskov, finder kritisabelt.
Lukning. Efter kun tre måneder måtte administrerende direktør Søren Riis erkende, at ideen om en dansk aftenavis ikke hang sammen. Nu vil han kaste sig over nyheder på nettet i stedet. MetroXpress var sat til at udkomme i et oplag på 90.000 eksemplarer, men nåede ifølge Riis kun op på 60.000. Samtidig var annoncesalget markant under målet. »Økonomien kunne simpelthen ikke hænge sammen. Så selv om vi faktisk var tilfredse med mange ting, så var vi ikke så tilfredse, at vi ville fortsætte,« siger Søren Riis til Børsens Nyhedstjeneste.
Sex-stop. Den norske avis Dagbladet har droppet sex-annoncerne. Det er chefredaktør Anne Aasheims beslutning, på trods af at avisen gennem mange år har haft tradition for sexannoncer. Dagbladet mister 10 millioner norske kroner på at fjerne annoncerne, men redaktøren håber på, at andre annoncer vejer op for tabet, udtaler hun til NRK Dagsrevyen.
Radiouro. DR overvejer at udskifte nyhedsværterne på morgenradioaviserne med kendisser for bedre at kunne tage kampen op mod TV2 Radio. Bag strategien står en arbejdsgruppe med navnet 'Operation Modslaw', og dens konklusioner har kastet Radioavisen ud i en krise. Redaktionen har holdt faglige møder og protestmøder, men ledelsen holder fast i planerne, skriver Jyllands-Posten.
Flagellanter. De nye gratisaviser har ikke udvidet markedet for avislæsning – de konkurrerer snarere mod sig selv, idet ganske mange danskere læser mere end én gratisavis. Dobbeltdækningen ligger mellem 60 og 66 procent blandt de enkelte gratisavisers læsere, viser en undersøgelse foretaget af Institut for Konjunkturanalyse. Det skriver Berlingske Tidende.
Løgn. Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, indrømmer, at han har løjet om partileder Pia Kjærgaards USA-rejse. Under sagen om eksklusioner af en række DF-medlemmer fortalte Sønder-gaard, at Pia Kjærsgaard ikke kunne udtale sig, fordi hun var i USA. Men i virkeligheden var partilederen for længst landet i Danmark på grund af sygdom i den nærmeste familie. Det har TV-Avisens studievært Torsten Jansen afsløret på en konference, og midt i november erkendte DF-pressechefen løgnen over for Nyhedsavisen.
Avis-nej. Unge mennesker gider ikke læse aviser, de skal betale for, konkluderer en ny rapport fra Center for Konjunkturanalyse. Det er typisk personer med kortere eller ingen uddannelse samt arbejdsløse, der springer over de betalte aviser.
Talenter. Siden 2002 har Danida en gang om året uddelt det såkaldte Verdensbilledlegat til studerende, der skildrer den tredje verden fra en original vinkel, der ligger langt fra de sædvanlige stereotyper. I år gik prisen til de to DJH-studerende Suzanne Skærbæk Nielsen og Camilla Folsach Madsen, der i dokumentarfilmen »Balletdrømme i slummen« skildrer, hvordan den 10-årige sydafrikanske pige Dina kæmper for at blive landets første sorte ballerina.
Pris. Nils Mulvad, lektor på Danmarks Journalisthøjskole og direktør for Dicar, er kåret som årets europæiske journalist. Den prestigefyldte pris uddeles af Bruxelles-avisen European Voice, der er del af Economist-gruppen. Journalistprisen er en af flere priser, som European Voice uddeler. Nils Mulvad var en ud af i alt fem nominerede i journalist-kategorien, skriver DJH på sin hjemmeside. Nils Mulvad får prisen for sin årelange indsats for øget aktindsigt i EUs landbrugsstøtte. I 2004 skaffede han sammen med journalist Kjeld Hansen offentligheden indsigt i de danske modtagere af landbrugsstøtten. Efterfølgende har Nils Mulvad stået i spidsen for et europæisk netværk mellem journalister og NGOer, hvis formål er at skaffe adgang til alle tildelinger af landbrugsstøtte i hele EU.
Netsatsning. Direkte web-tv, ny hjemmeside og et særligt bolig-site. Det var, hvad Børsen kunne byde på fra 1. december. »Vi vil være førende både teknologisk, journalistisk og kommercielt. Derfor er det afgørende, at vi nu tager dette tigerspring på internettet,« siger adm. direktør og chefredaktør på Dagbladet Børsen Leif Beck Fallesen til Børsen selv.
Dødsfald. Bladtegneren Bo Bojesen er død, 83 år. Bo Bojesen vil især blive husket for sin satiriske pen i Politiken, hvor han arbejdede i mange år. Han kom til Politikens Hus i 1947 og blev kendt for 'Dagens Tegning', hvor han kommenterede aktuelle begivenheder. Bo Bojesen har vundet en række priser for sit arbejde, blandt andet PH-prisen, Den Gyldne Tegnestift og prisen som Årets Publicist.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.