Norske medier nægter at trykke vinderfotos fra Utøya

Fotos fra massakren på Utøya har vundet ved World Press Photo. Men norske medier nægter at bringe billederne, fordi de viser døde ofre, der let kan genkendes. Fotoserien ligger på konkurrencens hjemmeside.

Fotos fra massakren på Utøya har vundet ved World Press Photo. Men norske medier nægter at bringe billederne, fordi de viser døde ofre, der let kan genkendes. Fotoserien ligger på konkurrencens hjemmeside.

Den svenske freelancefotograf Niclas Hammarström har vundet en andenplads i World Press Photo for sine fotos fra massakren på den norske ø Utøya. Men nu skaber juryens beslutning om at præmiere fotoserien furore.

Man kan nemlig genkende døde ofre på flere af de 12 fotos i serien. Det skriver Journalisten.no.

Nu har flere norske medier meldt ud, at de ikke vil bringe vinderbillederne af hensyn til de pårørende. Aftenposten har valgt kun at bringe åbningsbilleder, der viser Utøya på afstand, skriver Pressefotografforbundet.dk.

Også den svenske avis Aftonbladet, som Niclas Hammarström tog billederne til, har meldt ud, at de kun vil bringe nogle af dem. Derudover vil de sløre ansigterne på ofrene, ligesom de gjorde det, da de i første omgang bragte nogle af billederne.

Men når man sender fotos ind til World Press Photo, må man ikke sløre ansigter, da det betragtes som manipulation. Juryen har præmieret de uslørede originale fotos, og derfor er det dem, der nu ligger på World Press Photos hjemmeside.

Advokaten for den socialdemokratiske ungdomsorganisation, der var målet for massakren på Utøya, er forbavset over, at World Press Photo bringer billederne uden at sløre ofrenes ansigter. Han overvejer nu, om han vil kræve billederne sløret eller fjernet. 

Pressefotografernes formand i Norge Terje Bringendal mener slet ikke, billederne fortjener at blive præmieret – kvaliteten er for ringe.

"Jeg er forbavset over, at af 70.000 indsendte billeder, så er det disse, der bliver præmieret. Det er ikke engang gode billeder. Havde der været sendt billeder ind taget på afstand i Libyen eller Haiti, så var de garanteret ikke blevet præmieret," siger han til Aftenposten.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right