Med undtagelse af Fremskrittspartiet har alle partier i Stortinget i Norge for nylig indgået en bred politisk public service-aftale.
I aftalen understreges det, at der fortsat er brug for et stærkt NRK – Norges svar på DR – og at NRK ikke bør afgrænses på nettet.
”Det ville være en stor fejlslutning at lægge et stærkt NRK til last for den vanskelige situation, som især trykte aviser er i,” konkluderer de norske politikere blandt andet i aftalen, hvor der også står, at det er vigtigt, at NRK er til stede på nettet, fordi det er der, brugerne er i dag.
De konklusioner læses med interesse af DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Ligesom herhjemme har debatten i Norge nemlig også kredset om, hvorvidt specielt public service-mediernes nyhedsdækning på nettet er medansvarlig for de private mediers økonomiske nedtur.
»Jeg glæder mig selvfølgelig over, at de – oven på en debat, der minder utroligt meget om vores – faktisk har sat en tyk streg under, at der mere end nogensinde er brug for stærk public service i en digital fremtid. De skriver udtrykkeligt, at det vil være en stor fejlslutning at klandre NRK for den vanskelige situation, som især aviserne er i,« siger Maria Rørbye Rønn til Journalisten.
DR: Public service stimulerer konkurrencen
Marie Rørbye Rønn hæfter sig ved, at den norske aftale læner sig op ad især en norsk og en britisk undersøgelse om forholdet mellem public service og de kommercielle medier.
»De har lagt vægt på de undersøgelser, der er lavet i Norge og andre lande, om at public service faktisk stimulerer konkurrencen på mediemarkedet. NRK’s udvikling sker ikke på bekostning af de kommercielle medier. Tværtimod skaber det en sund dynamik, fordi det skaber en konkurrence på kvalitet,« siger Marie Rørbye Rønn og tilføjer:
»Vi har herhjemme presset på for, at man laver sådan en undersøgelse. Foreløbigt er det ikke blevet til noget. Men jeg håber, at man her også anerkender undersøgelserne fra udlandet.«
Danske Medier: Man laver fejlslutninger
Helt anderledes ser man på sagen hos Danske Medier, der er en brancheorganisation for de private medier. Her mener direktør Ebbe Dal, at de norske politikere ikke har noget grundlag for at konkludere, som de gør.
»Jeg kan godt forstå, at Maria Rørbye Rønn synes, det er dejligt, at man siger nogle af de samme ting i Norge, som man siger her. Men laver desværre også nogle af de samme fejlslutninger. Der er jo ikke nogen bevisførelse for, at public service ikke har indflydelse på, hvordan de private medier lever. Tingene sander til på samme måde, som tingene har gjort lidt herhjemme. Og det er en trist udvikling,« siger han.
»Der er grænser for, hvad undersøgelser kan bevise«
Ebbe Dal mener, at undersøgelserne, som Maria Rørbye Rønn henviser til, ikke undersøger det spørgsmål, som mest optager Danske Medier:
»Jeg mener ikke, at nogen af de undersøgelser, der er lavet, tager højde for de spørgsmål, man er nødt til at analysere. Nemlig spørgsmålet om DR’s tekstbaserede nyhedsformidling på nettet. Det er noget, der ikke er brug for, at offentligheden med statslige midler går ind og stiller til rådighed. Det findes i forvejen,« siger han.
Rørbye Rønn mener, det er bevist, at public service ikke svækker de private medier – du siger, at der ikke findes nogen bevisførelse. Hvordan hænger det sammen?
»Det afhænger af øjnene, som ser. Og jeg har i virkeligheden den opfattelse, at der er grænser for, hvad undersøgelser kan bevise. Nogle gange er man nødt til at tro på sin mavefornemmelse. Hvis man ikke kan forstå, at DR’s konstante økonomi og stigende antal journalister over for de private mediers uafbrudte nedgang er et problem, så kan alle mulige analyser være ligegyldige,« siger Ebbe Dal.
DR: Konkurrencen kommer fra HBO, Netflix osv.
Men ifølge Maria Rørbye Rønn skyder Danske Medier forbi målet, når de vil begrænse DR. De virkelige konkurrenter er Netflix, HBO, Facebook, Google og YouTube, hævder hun.
Men hvordan skal de kommercielle medier nogensinde kunne få folk til at betale for nyheder på nettet, så længe de kan få dem gratis på dr.dk?
»Når man ser på tallene, så fylder dr.dk én procent af danskernes samlede tid på nettet. Det understreger, at det ikke er DR, men de store internationale aktører, der løber med borgernes opmærksomhed. I stedet for at lægge hindringer i vejen for hinanden skal vi sikre, at der er stærkt indhold til den danske befolkning, så de store internationale aktører ikke løber med det hele,« siger Maria Rørbye Rønn.
Til den pointe siger Ebbe Dal fra Danske Medier:
»Forestil dig, at du har en gade med tre bagerforretninger. Du driver selv den ene, der er en anden, som staten driver, og så kommer der en tredje drevet af en amerikaner. Man kan jo ikke sige, at bare fordi der også kommer en amerikaner, så ophører den bagerforretning, som staten driver, med at være din konkurrent.«
Men hvis den amerikanske bagerforretning kommer og tager 80 procent af hele markedet for bagerforretninger i Danmark, så ER det vel den, der bliver din primære konkurrent?
»Det har du da ret i. Men det er jo stadig det samme forhold; så længde at den statsdrevne er der, så byder den dig også konkurrence.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Fantastisk citat fra Ebbe Dal: "Hvis undersøgelser ikke kan dokumentere, at jeg har ret, så kan vi ikke bruge dem".
Eller som han formulere det ifølge artiklen: "...jeg har i virkeligheden den opfattelse, at der er grænser for, hvad undersøgelser kan bevise. Nogle gange er man nødt til at tro på sin mavefornemmelse. Hvis man ikke kan forstå, at DR’s konstante økonomi og stigende antal journalister over for de private mediers uafbrudte nedgang er et problem, så kan alle mulige analyser være ligegyldige".
Det må være et tegn på, at man er meget presset, når man udtaler sig sådan fra en direktør-stol.