Norsk presse kræver yderligere skatte-indsigt

Skattevæsenet i Norge bør udlevere folks skatteopgørelser med personnummer-oplysninger, mener Norsk Presseforbund.

Skattevæsenet i Norge bør udlevere folks skatteopgørelser med personnummer-oplysninger, mener Norsk Presseforbund.

I 2008 udsendte det norske skattevæsen ved en fejl en cd med oversigt over skatteindberetningerne i Norge. Men ved en fejl kom cd'en til at indeholde folks personnumre og ikke bare navnet, hvilket fik det norske datatilsyn til at reagere kraftigt og kalde fejlen »en skandale«. Den fejl vil Norsk Presseforbund imidlertid have gjort til en regel.

»Fødsels- og personnumre gør det muligt med mere specifikke søgninger, og vi undgår navneforvekslinger. Dermed får vi bedre journalistik med færre fejl, hvilket igen tjener samfundet,« siger Kristine Foss, juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund, til Journalisten i Norge.

Norsk Presseforbund skriver i et høringssvar til Finansdepartementet, der er besluttende myndighed i sagen, at det er vanskeligt at søge på specifikke personer, da der ofte er personsammenfald, og således også en stor risiko for fejl.

Forslaget møder dog ikke lige stor opbakning i alle kredse, således reagerer den norsk-amerikanske borgerjournalist og mediekritiker med forargelse.

»Det skurrer i mine ører. Norsk Presseforbund vil altså ha indført noget, som Datatilsynet betragtede som en skandale. Hvis pressen ikke kan finde ud af, hvem der er hvem, med de data, man allerede får, så må de tilbage på skolebænken og lære deres fag igen. Dovne journalister er ikke et godt argument for at lade alles cpr-numre være i omløb, siger han til Journalisten.no.

I Norge er der offentlig indsigt i folks personlige skatteindberetninger – men det er som skrevet kun muligt at søge på navne- og ikke på cpr-numre.

0 Kommentarer