Norsk LO vil handle med Montgomery

En sammenlægning af norske A-pressen og Edda Media, som ejes af Mecom, virker mere sandsynligt end nogensinde, efter at storaktionærerne har besluttet at pumpe op mod 600 millioner kroner i A-pressen.

En sammenlægning af norske A-pressen og Edda Media, som ejes af Mecom, virker mere sandsynligt end nogensinde, efter at storaktionærerne har besluttet at pumpe op mod 600 millioner kroner i A-pressen.

Det har længe været på rygteplanet, at David Montgomery overvejer at sælge Edda Media – tidligere Orkla Media – der indtjeningsmæssigt har været et af koncernens bedste aktiver. Der har også løbende været spekulationer om A-pressen som mulig køber eller partner.

Men rygterne har fået ekstra hold, efter at norsk LOs informationschef, Jenny Ann Hammersø, tirsdag bekræftede over for sitet FriFagbevegelse.no, at LO nu aktivt vil arbejde for et køb af Edda Media.

Det norske A-pressen har LO og Telenor som storaktionærer med en ejerandel på cirka 45 procent hver. Telenor har ifølge avisen Dagens Næringsliv sagt ja til at tilføre A-pressen 300 millioner kroner i kapital med henblik på et opkøb, og anonyme kilder i LO siger, at LO er klar med et tilsvarende beløb.

Der skal allerede have været flere møder mellem David Montgomery og A-pressens koncernchef, Even Nordstrøm, om sagen, og prisen for Edda Media, der bliver diskuteret, skulle ligge mellem 3,5 og 4 milliarder norske kroner.

En af de forhindringer, der forhandles om, har politisk karakter. Eddas lokalaviser har traditionelt tilhørt den borgerlige presse, og Edda Media har derfor stillet krav om, at den politiske formålsparagraf i det socialdemokratisk orienterede A-pressen bliver fjernet.

Kilder peger dog også på betydelige synergieffekter ved en sammenlægning af annoncesalg, tryk og distribution. A-pressen består af 52 lokalaviser, mens Edda Media ejer 49 aviser. Sammen vil de to selskaber blive Norges næststørste aviskæde med 29,5 procent af dagbladsoplaget.

Baggrunden for det mulige frasalg af Edda Media skal blandt andet findes i den voldsomme gældsforøgelse hos Mecom, der ved det nyligt fremlagte regnskab viste sig at være over fem milliarder kroner.

0 Kommentarer