Sportsjournalistik

Norske journalister nomineret til fornem pris boykotter prisfesten i Qatar

Journalister fra VG i Norge nægter at deltage i prisoverrækkelsen, der finder sted på Khalifa-stadionet i Doha i Qatar

Tre norske journalister er nomineret til den internationale journalistpris for sportsjournalistik.

Men de tre nordmænd kommer ikke til at deltage til prisoverrækkelsen, der finder sted om en måned. Organisationen bag prisen, AIPS, har nemlig valgt at placere ceremonien på Khalifa-stadionet i Qatars hovedstad, Doha. Det er et af de stadions, der vil blive brugt under VM i fodbold til efteråret.

”Det er dejligt, at VG-historierne om seksuelle overgreb i norsk sport er kommet i top tre til den internationale journalistpris,” skriver Anders K. Christiansen, der er en af de tre nominerede journalister, på Twitter.

”Vi fik dog at vide, at uddelingen af AIPS Awards foregår på Khalifa Stadion i Qatar. I dag (tirsdag, red.) har vi meddelt, at vi ikke deltager i prisoverrækkelsen,” fortsætter han.

Anders K. Christiansen er nomineret sammen med Martin S. Folkvord og Christina Paulus for graverserien ’Idrætsovergrebene’.

”Ingen skal være i tvivl om vores integritet”

Til norske Journalisten fortæller han, at det var en nem beslutning at vælge at boykotte prisoverrækkelsen.

Det er på trods af, at AIPS på deres hjemmeside beskriver lokationen i Doha som ’det storslåede Khalifa International Stadion’.

Stadionet er ikke kun storslået. Det er også et af de stadions, der er bygget op til den kommende slutrunde under kritisable forhold af gæstearbejdere i Qatar.

”At dække VM i Qatar med et kritisk blik er en del af sportsjournalisternes mission, og signalværdien kan være forkert, hvis vi med pomp og pragt et halvt år tidligere har modtaget en pris på en af faciliteterne,” siger Anders K. Christiansen til journalisten.no.

”VG lever af troværdighed, ingen skal være i tvivl om vores integritet. Den tvivl slipper vi forhåbentligt for nu,” tilføjer han.

AIPS er den internationale sammenslutning af sportsjournalister, som Norsk Sportsjournalistforbund er medlem af.

DJ fraråder arbejdsrejser til landet

VM-slutrunden i Qatar har været omgærdet af hård kritik. Dels på grund af de forhold, gæstearbejdere arbejder under, dels på grund af, at landet ikke overholder basale menneske- og frihedsrettigheder.

Landet ligger nummer 118 ud af 180 lande på det internationale pressefrihedsindeks, og den kritiske journalistik har særdeles trange kår. Det blev to journalister fra norske NRK vidner til i november sidste år, da de blev anholdt på vej ud af Qatar.

De to, Halvor Ekeland og Lokman Ghorban, tilbragte 32 timer i politiets varetægt og fik frataget deres kameraudstyr og andet udstyr uden at få det tilbage. Anholdelsen skete, dagen efter at de havde haft en interviewaftale med en regimekritiker. Et interview, der aldrig blev til noget, fordi kritikeren blev anholdt få timer inden aftalen.

Sagen fik Dansk Journalistforbund til at fraråde alle journalister at rejse til Qatar for at arbejde, fordi journalister ikke kan garantere deres kilder beskyttelse, når deres udstyr bliver konfiskeret.

”Lad mig sige det sådan, at jeg ikke stoler på Qatar. Jeg er bange for, at de regeringskritiske kilder risikerer at forsvinde eller komme i fængsel i lang tid, og at de ikke behandles pænt i fængslet,” sagde DJ’s næstformand, Allan Boye Thulstrup, på det tidspunkt.

0 Kommentarer

Læs også

DJ fraråder alle journalister at rejse til Qatar

DJ fraråder alle journalister at rejse til VM i Qatar

24. NOVEMBER 2021
Norske journalister anholdt og tilbageholdt i Qatar under reportagerejse op til VM

Norske journalister fik frataget deres udstyr under anholdelse i Qatar

24. NOVEMBER 2021