Norsk Journalisten publicerer slettet reportage

Det norske fagblad Journalisten har valgt at offentliggøre en reportage, efter at NRK selv har slettet den

Det norske fagblad Journalisten har offentliggjort et over otte minutter langt indslag fra den norske tv-station NRK, efter at stationen selv havde slettet indslaget fra både website og iTunes.

Indslaget blev slettet, efter at NRK blev pålagt at beklage indslaget. Centrale passager i indslaget var ikke underbygget, og kritiserede personer kom ikke til orde.

Indslaget handler om en roma-kvinde, der sidste år blev idømt tre et halvt års fængsel for menneskehandel og medvirken til voldtægt af sin mindreårige datter og flere andre forhold.

Reportagen blev kritiseret og NRK pålagt at beklage den.

NRK har ikke givet nogen detaljeret begrundelse for, at indslaget om roma-kvinden blev slettet. Journalisten.no spurgte fredag NRK's nyhedsredaktør, Solveig Tvedt, om en nærmere begrundelse.

"Reportagen gav et skævt billede og en fejlagtig fremstilling. Derfor var det rigtigt at fjerne den," siger Solveig Tvedt.

Grunden til, at journalisten.no har valgt at gå imod NRK og selv nu offentliggør det slettede indslag, er, at når "publikum ikke længere kan se reportagen, er det meget vanskeligere at danne sin egen mening om, hvor skæv den var. For at kunne gøre det må man vurdere reportagens ordbrug og effekter i forhold til det, vi efterfølgende har fået at vide er sandheden om romakvindens historie og lovbrud. Og sammenholde udeladelserne, altså det, som NRK ikke fortalte, med det, som andre har givet indblik i," skriver journalisten.no.

"Denne mediekritik er ubehagelig for dem, den rammer. Men det er prisen for åbenhed og gennemsigtighed. Beslutninger skal kunne efterprøves. Ikke mindst dem, der tages i landets største medievirksomhed. Når dette forhindres, er der grund til at spørge, om hensynet til eget omdømme ikke her har vejet tungere end hensynet til de omtalte."

1 Kommentar

Hjalte Henriksen
28. JANUAR 2013
NRK er kendt for at være
NRK er kendt for at være ekstremt pro det multikulturelle, hvor kritisk dækning af udlændinge selvfølgelig ikke passer ind. Det kunne jo være forklaringen på, hvorfor den statsfinansierede tv-station ikke ønskede at bringe indslaget alligevel.