Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
11:21 19.10.2022 Anna Sol Jørgensen

Norsk journalist bliver hjemme fra VM i Qatar efter fængsling

Norsk journalist bliver hjemme fra VM i Qatar efter fængsling

De to journalister blev tilbageholdt i 32 timer og bedt om at underskrive et dokument på arabisk, som de ikke kender indholdet af.

Halvor Ekeland, den ene af de to journalister fra norske NRK, der sidste år blev tilbageholdt i forbindelse med deres arbejde i Qatar, kommer ikke til at rejse tilbage for at dække VM-slutrunden.

Det oplyser han til VG.

Journalisten var i slutningen af sidste år i Qatar, hvor han sammen med sin kollega blev tilbageholdt i 32 timer, fik konfiskeret sit udstyr og udsat for lange forhør. De to blev også bedt om at underskrive et dokument på arabisk, som de ikke forstod eller kender indholdet af.

Så længe Halvor Ekeland ikke ved, hvad han skrev han under på, føler han sig ikke tryg ved at rejse tilbage til Qatar.

“Jeg har kontaktet qatarske myndigheder, qatarsk politi, justitsministeriet i Qatar, den qatarske ambassade i Stockholm, FIFA og den norske ambassade i Abu Dhabi, men ingen af dem har været i stand til at hjælpe mig med at få udleveret politidokumenterne om mig,” siger han til VG.

Myndighederne i Qatar har tidligere udtalt, at de to norske journalister blev tilbageholdt, da de opholdte sig på privat grund og har flere gange fremhævet, at hundredvis af udenlandske journalister hvert år rapporter problemfrit fra landet, så længe journalisterne overholder Qatars love og regler.

Men lige præcis reglerne for, hvor og under hvilke omstændigheder journalister må filme og fotografere under VM er de seneste dage blevet uklare. The Guardian skrev i slutningen af sidste uge, at det vil være forbudt at filme på privat grund og på indkvarteringssteder. Det er Qatars myndigheder i aftes gået i rette med og oplyser, at det naturligvis kan lade sig gøre med grundejerens tilladelse.

SENESTE NYT

Flere nyheder