search

Norge genovervejer Qatar-rejse efter anholdelse af journalister – DBU holder fast

Norges Fodboldforbund overvejer at blive hjemme fra rejse til Qatar i december

Norge har sammen med sine nordiske kolleger planlagt en tur til VM i Qatar i december, men nu er det tvivlsomt, om nordmændene tager afsted.

Natten til onsdag kom det frem, at to norske journalister har været anholdt og tilbageholdt i mere end 30 timer i forbindelse med en reportagetur i landet.

De ankom 14. november og skulle blandt andet mødes med regimekritikeren Abdullah Ibhais, men han blev anholdt få timer før interviewaftale, og siden blev også journalisterne anholdt.

Fodboldforbund genovervejer

Nu vil Norges Fodboldforbund igen vurdere, om det skal afsted på turen.

”Nu sættes rejsen i et andet lys, og det er naturligt at vurdere, hvordan vi håndterer det,” siger generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB.

”Et vigtigt motiv for at rejse til Qatar er at snakke direkte med kilderne. Hvis det, de siger, ikke er rigtigt, eller vi ikke kan stole på de svar, vi får, er der måske ikke noget formål med det. Det må vi vurdere de næste dage.”

Ændrer intet for DBU

Dansk Boldspil-Unions (DBU) direktør, Jakob Jensen, oplyser til Ritzau, at danskerne fortsat agter at tage afsted.

”Jeg genovervejer ikke rejsen. Mit principielle udgangspunkt er, at man skal bide sig fast i bordkanten og kritisere dem, man skal kritisere, ved at deltage og ikke ved at forlade bordet.”

”Jeg har tænkt mig at rejse derned, som det hele tiden har været planen, og rejse de her problemstillinger direkte over for Qatar,” siger Jakob Jensen.

De norske journalister var i Qatar på en reportagetur forud for næste års VM i fodbold.

Frataget udstyr

Da de blev anholdt, fik de frataget kameraudstyr og andet udstyr, og de fik det ikke tilbage, selv om de fik tilladelse til at forlade landet.

Det fortalte de, da de onsdag morgen landede i Kastrup Lufthavn på vej hjem til Norge.

Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, har bekræftet forløbet over for de norske medier.

Qatar har i en årrække været kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne på en række punkter.

De nordiske lande har været nogle af de største kritikere. Særligt af Qatars vilkår for migrantarbejdere, som flere landshold har protesteret imod.

Danmark er modsat Norge og Sverige kvalificeret til VM-slutrunden. Sverige har fortsat mulighed for at booke en billet til VM, mens nordmændene er ude af spillet om VM-pladserne.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen