Nordmænd forlader ikke IFJ

 Det norske journalistforbund har netop på et højspændt møde besluttet ikke at gøre alvor af trusler om at forlade det internationale forbund IFJ. »Vi har mistillid til Jim Boumelha som præsident. Men vi har fortsat tillid til IFJ som organisation,« sagde den norske formand

Kan det betale sig at være med i det internationale journalistforbund?

Det spørgsmål har vore norske kolleger stillet sig selv, og i dag faldt svaret: Foreløbigt ja.

Imens Dansk Journalistforbund har nøjedes med at trække vores hjælpepenge ud af sammenslutningen, har norsk journalistforbund truet med helt at melde sig ud. I dag skulle ledelsen beslutte, om det var på tide at gøre alvor af truslen.

Årsagen er en årelang strid, der især har de nordiske journalistforbund på den ene side – og et flertal af lande med IFJ’s præsident Jim Boumelha i spidsen – på den anden. Striden bunder i alvorlige anklager om stemmefusk, mobning af ansatte og penge, der forsvinder. Anklagerne er især rettet mod præsidenten, som afviser dem alle.

Journalisten i Norge og Journalisten i Danmark kunne i sidste uge løfte sløret for, hvad der er foregået i IFJ de seneste år. Det er den udvikling, som både DJ og de andre nordiske lande har været meget skeptiske over for.

Fortsat tillid til IFJ som organisation

Den mest udtalte kritiker på det seneste har været den norske formand Thomas Spence. Men i dag har Norsk Journalistlags hovedbestyrelse altså besluttet, at de alligevel agter at blive i IFJ. Det skete på et yderst højspændt møde, hvor tonen mod præsidenten blev skærpet yderligere.

»Vi har mistillid til Jim Boumelha som præsident. Men vi har fortsat tillid til IFJ som organisation. IFJ vil vare længere end Boumelha. Det skal vi gøre klart i brevet, som vi sender til IFJ's ledelse og hovedbestyrelse,« opsummerede Thomas Spence efter debatten.

Et bærende synspunkt i debatten var, at Norsk Journalistlag ikke må lade frustrationerne over IFJ's ledelse gå ud over fattigere forbund, der kan blive ramt hårdt, hvis Norge – og det norske kontingent – trækkes ud. Det blev også noteret, at Jim Boumelha har udtalt, at han forventer at gå af efter denne periode.

"Kritisk og konstruktivt blik"

Nordmændenes beslutning om at blive ligger i forlængelse af en anbefaling fra NJ’s forretningsudvalg. De skriver dog i anbefalingen, at den gælder ”indtil videre”.

”NJ vil følge arbejdet i IFJ med kritisk og konstruktivt blik for at styrke arbejdet for ytringsfriheden og forfulgte kolleger verden over,” lyder det i indstillingen fra forretningsudvalget.

Kritikken mod IFJ's ledelse er langt fra ny. Præsident Jim Boumelha har som nævnt tidligere forholdt sig til kritikken, senest i Journalisten, der udkom sidste uge. Han mener ikke – som Thomas Spence – at IFJ er i krise.

»Jeg har været aktiv i fagforeninger i hele mit liv. De er meget demokratiske organisationer, og der er altid nogle ting, som alle ikke er lige glade for. Hvis man er utilfreds, kan man altid foreslå noget andet og prøve at finde flertal for det,« siger han blandt andet i seneste Journalisten.

Hverken DJ's formand Mogens Blicher Bjerregård eller næstformand Lars Werge mener, at det danske forbund bør forlade IFJ. Men medlemmerne har på et delegeretmøde givet ledelsen mandat til at forlade det internationale forbund, hvis det vurderes nødvendigt.

Journalisten forsøger at få en opfølgende kommentar fra Jim Boumelha.

0 Kommentarer