Nordjyske-tillidsmand om sparerunden: “Det er sværere denne gang”

Tillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn "håber inderligt", at Nordjyske kan undgå fyringer i sparerunden, hvor 12 stillinger skal nedlægges. Hun mener, ledelsen har været mere kyniske, end de plejer i sparerunder: "Vi har skullet forhandle lidt længere og lidt hårdere." Chefredaktør er uenig

Nordjyske Medier vil nedlægge 12 redaktionelle stillinger i en sparerunde. Stillingerne skal findes på ugeaviserne og fotodesken.

Årsagen er, at ugeaviserne tjener færre penge på annoncer. Især de seneste måneder er kurven knækket, forklarede chefredaktør Lars Jespersen til Journalisten i går. 

”Jeg er rigtig ked af situationen. Men jeg må også sige, at det ikke kommer bag på mig. Allerede i december hørte vi, at det stod skidt til," siger tillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn.

Hun ærgrer sig over, at sparekniven rammer det redaktionelle led så hårdt. Både af hensyn til de berørte kolleger, men også fordi det rammer indholdet.

”Jeg er rigtig ked af det på både egne og kollegernes vegne. Det er en svær situation, fordi vi netop hører fra ledelsen, at det er indhold, vi skal leve af. Hvorfor skærer de så i den gruppe, som leverer det journalistiske indhold? Det må ledelsen forklare på torsdag," siger Merete Ejsing Horn.

Der er indkaldt til redaktionelt medarbejdermøde torsdag.

Merete Horn undrer sig over, at man vil skære på fotodesken, fordi fotoserier har været noget af det stof hos Nordjyske Medier, som har været bedst til at lokke læserne bag betalingsmuren.

"Vi kan ikke bruge endeløse midler"

Chefredaktør Lars Jespersen siger, at det er nødvendigt at spare på det redaktionelle område for at finde de penge, der mangler i kassen.

Men når Nordjyske Medier er i gang med at skifte fokus fra annoncer til abonnenter, er det så ikke ufornuftigt at spare på indholdsproducenterne, som skal sælge abonnementerne?

”Nu taler vi specifikt om ugeaviser, og de er annoncedrevne og intet andet. Vi bliver aldrig uenige om, at indhold er godt og vigtigt, men vi kan ikke lave mere, end vi har råd til. Det er indhold, vi skal leve af, og det ser man tydeligt i mediehuset som helhed. Men hvis man bruger for mange penge, må man spare.”

Hvorfor skærer I på fotos, hvis det er særligt populært stof til at få læserne til at betale?

”Igen: Vi taler ugeaviser her. Og når vi skærer på journalisterne, må vi også skære på fotograferne. Jeg er helt enig i, at det er træls, men vi kan ikke bruge endeløse midler på indhold uden at få pengene hjem igen.”

Har levet med sparerunder i mange år

Som led i omlægningen lancerer Nordjyske et nyt digitalt team, som skal styrke de nærlokale netmedier i koncernen.

”Jeg glæder mig til at høre mere om det på torsdag, så de kan fortælle mere konkret, hvad ledelsen har tænkt. Jeg vil meget håbe, at man kan bruge nogle af de kolleger, hvis stillinger bliver nedlagt på ugeaviserne, i disse nye stillinger," siger tillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn.

Stillingerne vil blive opslået internt, før de opslås eksternt.

I havde en større sparerunde i 2016, nu har I en igen. Og ledelsen tør ikke love, at der ikke kommer en ny næste år. Hvordan er stemningen blandt medarbejderne?

”Vi har levet med sparerunder i mange år. Vi har heldigvis igennem de mange sparerunder kunnet klare det med frivillige fratrædelser og besparelser rundt omkring, så vi har undgået fyringer. Vi har haft et godt samarbejde med ledelsen. Men det fjerner ikke utrygheden," siger Merete Ejsing Horn.

Tillidsrepræsentant: Ledelsen er mere kyniske

Tillidsrepræsentanten synes, denne sparerunde har været hårdere end de andre, hun har været med til. Forhandlingerne med ledelsen har været sværere.

”Jeg synes, det har været en hårdere omgang. Jeg har tidligere oplevet, at vi kunne samarbejde med ledelsen om at finde løsninger. Det er sværere denne gang. Ikke dermed sagt, at vi har et dårligt samarbejde. Men det har faktisk gjort mig lidt nedtrykt, at de er mere kyniske, end de har været før," siger hun.

Hvordan kommer det til udtryk?

”Det kommer til udtryk ved, at vi har skullet forhandle lidt længere og lidt hårdere for at få de frivillige fratrædelser, og få dem nogenlunde, som vi plejer," siger Merete Ejsing Horn.

Lars Jespersen understreger, at han stadig mener, samarbejdet med tillidsfolkene er ”glimrende”. Han mener ikke, ledelsen er blevet mere kynisk.

”Vi er ikke mere kyniske, end vi har været før. Men jo flere besparelser, vi gennem tiden har gennemført, desto snævrere er vilkårene for, hvad vi kan gøre. De lavthængende frugter er taget. Hvis vi giver folk en hel masse som led i en fratrædelse, så skal vi have flere fratrædelser, for pengene skal findes et sted," siger chefredaktøren.

Håber at undgå fyringer

Merete Ejsing Horn, tror du på, at I helt kan undgå fyringer?

”Jeg håber det. Jeg håber det inderligt.”

Men tror du på, at det er realistisk?

”Det er jeg nødt til," siger Merete Ejsing Horn.

Lars Jespersen, tror du på, at I helt kan undgå fyringer?

”Det kan jeg ikke vide. Og jeg kan ikke bruge tro til så meget. Vi må se," siger chefredaktøren.

0 Kommentarer