Vore svenske kolleger havde valgt idylliske omgivelser nord for Stockholm med både sø og bakker i baggrunden til et afgørende internationalt møde i går. Måske fordi tonen på forhånd var umanerligt skarp, og der var lagt op til verbale sværdslag. En tone, der også blev luftet ganske åbent på mødet.
I går onsdag mødtes en række nordiske journalistforbund, heriblandt det danske, med den internationale præsident Jim Boumelha. Det er første gang, de nordiske journalister, som er de skarpeste kritikere af Boumelhas ledelse, mødes med ham alene.
På forhånd havde især det norske forbund raslet med sablerne, som Journalisten skrev tirsdag. Nordmændene truer med helt at melde sig ud af det internationale forbund IFJ, der samler kolleger fra langt over 100 lande. De andre nordiske lande samt forbund fra bl.a. Tyskland, Holland, USA og Australien støtter også kritikken af IFJ's kurs og præsidenten.
Det højspændte møde kom i forlængelse af et to-dages møde i Nordisk Journalistforbund tirsdag og onsdag. Derfor var de nordiske forbund talrigt repræsenteret, da Jim Boumelha alene troppede op.
Mødet foregik på et hotel i den lille by Sigtuna, Sveriges ældste by. Det fashionable Stadshotellet i Sigtuna ligger lige ved bredden til en af Sveriges største indsøer Mälaren.
Werge: Lang vej igen
Efter tre timer var mødet slut. Ifølge flere af deltagerne blev de nordiske forbunds kritik luftet meget åbent og direkte over for præsidenten.
»Det var godt, at vi fik mødet, så den utilfredshed, nogle af forbundene har, kunne blive lagt frem for ham. Og det blev ganske åbenlyst sagt, hvad det er, vi er sure over og utilfredse med,« sagde DJ's næstformand, Lars Werge, til Journalisten efter mødet.
Han deltog på vegne af DJ sammen med den danske formand, Mogens Blicher Bjerregård, og de to danske hovedbestyrelsesmedlemmer Villy Dall og Marianne Molin.
Hvordan synes du, mødet gik?
»Det gik fint, forstået på den måde, at vi langt om længe fik chancen for at komme i dialog med vores præsident. Det viser sig, at det er første gang, siden han blev præsident, at der var sådan et møde. Det kan jeg som relativt ny i IFJ-sammenhæng godt undre mig over,« sagde Lars Werge.
Han betragter mødet som »et skridt fremad«, men erkender, at der er lang vej igen, før konflikten i IFJ er lagt på is.
Ingen personangreb
De svenske værter hæftede sig ved, at der ikke var nogen direkte personangreb på mødet.
»Det var som et gennemsnitligt redaktionsmøde. Der blev sagt ting med stærke følelser, men der kom ingen direkte personangreb,« sagde den svenske formand, Jonas Nordling, til Journalisten umiddelbart efter mødet.
Han virkede lettet over, at mødet var foregået i en ordentlig tone.
»Det er vigtigt, at vi får defineret problemerne. Vi kan ikke grave os ned. Men i sidste instans er det Jims ansvar som præsident,« slog han fast.
Helt konkret er Jonas Nordling tilfreds med, at der blev nedsat et nyt udvalg på seneste IFJ-kongres. Udvalget skal løbende holde et vågent øje med IFJ's regnskaber. En del af kritikken fra de nordiske forbund har været, at økonomien var uigennemskuelig, og at der blev brugt betænkeligt mange penge.
Nordling tilføjede, at svenskerne regner med at indstille en repræsentant til det nye udvalg, når pladserne skal besættes – formentlig i november.
»IFJ er i krise«
Tonen fra de norske kolleger var dog stadig den skarpeste.
Den norske formand, Thomas Spence, roser også tonen på mødet, men han slår samtidig fast, at striden ikke er afblæst.
»Tonen var professionel og civiliseret. De nordiske forbunds samstemmende budskab var ikke til at misforstå. Det vigtigste er at erkende, at IFJ er i krise, og at præsidenten har hovedansvaret for at rydde op. Det gælder områder som valg, åbenhed og information. Jeg er usikker på, om Jim forstod alvoren. Vi er uenige i beskrivelsen af situationen og derfor også om vejen frem,« sagde Thomas Spence til Journalisten efter mødet.
Det norske forbunds ledelse har et afgørende møde den 28. oktober. Her skal de beslutte, om Norsk Journalistlag skal melde sig ud af IFJ.
Præsidenten trods kritik: Positivt møde
Efter mødet gik Jim Boumelha videre til et fælles interview med danske og norske Journalisten.
Præsidenten tog tydeligvis kritikken i stiv arm og kaldte mødet »positivt og nyttigt«, selv om han netop var blevet grillet i tre timer.
Boumelha fortalte også til Journalisten, at han ikke agter at genopstille, når hans tredje periode udløber i 2016.
Men det er stadig en udfordring at forsones og få et samarbejde til at fungere de næste tre år.
»Dette var mit første møde med Nordisk Journalistforbund. Det er også første gang efter IFJ's kongres i juni, at vi mødes ansigt til ansigt. Der blev stillet spørgsmål fra alle slags vinkler, og de spørgsmål må vi finde svar på. Jeg håber, vi nu har fået startet en proces, som kan følges op med nye møder og diskussioner,« sagde han.
Samtidig understregede Jim Boumelha, at han ser det som en styrke, at der er uenigheder og diskussioner i et forbund. Det lød ikke, som om han ser en konflikt i lys lue eller et splittet IFJ ligesom fx de norske kolleger.
Hvad var det vigtigste tema, I diskuterede?
»Vi gennemgik den situation, som opstod i forbindelse med kongressen i Dublin i juni. Det handler om demokrati og den måde, tingene bliver gjort på. Vi talte om, hvordan vi kan gøre det bedre, og det gælder både valg og økonomi.«
Kongressen i Dublin endte med store stridigheder, især på grund af Jim Boumelhas genvalg. Et tysk forbund valgte endda at udvandre. Optællingen af stemmer viste, at der var afgivet fem stemmer mere, end der var delegerede. Også de nordiske forbund stod frem med skarp kritik.
DJ’s næstformand, Lars Werge, kaldte det ”en skammelig forestilling”.
Men Jim Boumelha henviste over for Journalisten til, at hans modkandidat selv valgte at erkende sit nederlag efter valget. Han tilføjede, at kongressen også blev bedt om at stemme om et omvalg. Et stort flertal stemte nej.
»Jeg har været aktiv i fagforeninger i hele mit liv. De er meget demokratiske organisationer, og der er altid nogle ting, som alle ikke er lige glade for. Hvis man er utilfreds, kan man altid foreslå noget andet og prøve at finde flertal for det,« sagde han.
Nu har vi skabt kontakt
Journalisten spurgte også præsidenten, hvad han i praksis vil gøre for at dæmpe gemytterne og skabe fred med de nordiske kritikere.
»Først og fremmest har vi etableret en formel kontakt. Der er en åben kanal nu,« sagde han, men tilføjede:
»Men vi skal ikke glemme, at IFJ er en global organisation med 180 medlemsforbund, som alle sammen har forskellige traditioner og kulturer. Der skal være en balance mellem de nordiske og europæiske forbund og så alle de andre.«
Har du også tabt overblikket? Journalisten har samlet hele forløbet i Storify herunder i samarbejde med norske Journalisten.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Uh, alt det pengeforbrug. DJ sendte formand, næstformand og to HB-medlemmer, i alt fire personer til Sigtuna for at tale med Jim Boumelha - hvem betalte rejse og ophold? Det har vel næppe være IFJ.