Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
13:11 21.06.2023 Morten Bjerregaard

Nobelpris-modtager raser mod Reuters-rapport

Nobelpris-modtager raser mod Reuters-rapport

Maria Ressa. REUTERS/Eloisa Lopez

Nobelprisvinder og journalist Maria Ressa hævder, at rapporten ’Reuters Institute Digital News Report’ bidrager til at undergrave frie medier, og at rapporten kan blive brugt mod journalister.

Det udtaler den filippinske vinder af Nobels Fredspris i 2021 til The Guardian.

Hun mener, at rapporten, der baserer sig på en YouGov-undersøgelse med 90.000 deltagere fra 46 lande, er med til at undergrave frie medier i det globale syd.

Et af kritikpunkterne fra Maria Ressa går på, at rapporten har en rangering af, hvilke medier deltagerne i de respektive lande anser som mest troværdige. I Filippinerne blev mediet Rappler, som Maria Ressa var med til at grundlægge, anset som det mindst pålidelige medie af alle i landet.

”Offentlige embedsmænd citerer Reuters-instituttet for at angribe os. På Filippinerne undergraver denne undersøgelse, hvad journalistik er,” udtaler hun til The Guardian.

Maria Ressas kritik lyder også på, at rapporten ifølge hende ikke tager højde for virkningerne af misinformationskampagner i lande, hvor regeringer angriber frie medier.

Hun mener heller ikke, at rapporten, som blandt andet er finansieret af Google, reflekterer over skævheden på tech-platforme, der har stor kontrol over distributionen af nyheder.

I Guardian-artiklen siger Rasmus Kleis Nielsen, der er direktør for Reuters Institute for the Study of Journalism på Oxford Universitet, der står bag rapporten, at han mener, at metoden i rapporten er robust.

”Vi har taget yderligere skridt i år for at afbøde risikoen for misbrug, samtidig med at vi fortsat opererer i overensstemmelse med Oxford Universitets kodeks, som eksplicit forbyder udeladelse af ubelejlige data fra analyse og offentliggørelse,” siger han til The Guardian.

SENESTE NYT

Flere nyheder