Niels Lindvig og DR indgår forlig

Den mangeårige DR-journalist Niels Lindvig er ”meget, meget tilfreds” med forlig i voldgiftssag om hans fyring i 2014. DJ-formand Lars Werge siger, at DJ er klar til at tage flere sager om uberettiget fyring op. DR ønsker ikke at kommentere
  • Mads Nissen/Polfoto
    "Hvis man beder en medarbejder om at specialisere sig, kan man ikke uden varsel sige, at det har man ikke brug for mere,” siger Niels Lindvig.
01.08.2017 · 11:51

”Jeg er meget, meget tilfreds. Jeg må ikke fortælle, hvad jeg har fået ud af det økonomisk. Men jeg er meget tilfreds.”

Sådan siger tidligere DR-journalist Niels Lindvig om det forlig, der nu er indgået i en voldgiftssag mellem ham og DR.

Sagen handler om fyringen af Niels Lindvig fra 'P1 Orientering' i september 2014. I alt blev 101 medarbejdere i DR Nyheder afskediget. De fleste tog imod en fratrædelsesgodtgørelse. Det gjorde Niels Lindvig ikke, og derfor har han haft mulighed for at rejse sagen om uberettiget fyring mod DR.

Da dommeren i voldgiftssagen præsenterede forliget, sagde 63-årige Niels Lindvig med det samme ja. DR tilsluttede sig senere.

Det er Dansk Journalistforbunds jurister, der har ført sagen på vegne af Niels Lindvig.

Kunne ikke dokumentere aldersdiskrimination

Niels Lindvig og Dansk Journalistforbund kunne ikke dokumentere, at fyringen var et udtryk for aldersdiskriminering fra DR's side.

Men ifølge Niels Lindvig viser forliget, at en arbejdsgiver har en pligt til at sikre medarbejdernes mulighed for at fortsætte på arbejdspladsen, når strategien lægges om.

”Man skal inddrage medarbejderne i planlægningen af fremtiden, tilbyde efteruddannelse og tale med dem om fremtidige ansættelsesmuligheder,” siger han.

Blev ikke tilbudt andre opgaver

Niels Lindvig siger, at han og andre fagjournalister, der stoppede på P1 på grund af sparerunden i 2014, ikke blev tilbudt andre opgaver.

”Man gjorde intet for at finde ud af, hvad vi ville, og om vi kunne lave noget andet.”

Han havde sine fagområder, og DR ville have generalister, mener han.

”Det, jeg kan, er noget, DR har specialiseret mig i – Latinamerika, USA, Storbritannien og Irland. Og hvis man beder en medarbejder om at specialisere sig, kan man ikke uden varsel sige, at det har man ikke brug for mere,” siger han.

DR: Ingen kommentarer

Forliget er ikke offentligt, og redaktionschef i DR Judith Skriver forklarer i en mail til Journalisten, at DR internt har aftalt ikke at udtale sig om forliget.

Formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge er tilfreds med forliget.

”Forliget viser, at arbejdsgiverne ikke bare ansætter folk. De har også et ansvar for, at medarbejderne via for eksempel efteruddannelse i videst muligt omfang er opkvalificeret. Derfor er det et godt forlig for os,” siger han.

Ansat i mere end 30 år

Niels Lindvig havde været ansat i DR i mere end 30 år, da han i september 2014 fik at vide, at han på grund af besparelser skulle stoppe med at arbejde med øjeblikkelig virkning.

Kollegerne på 'P1 Orientering' nedlagde arbejdet, og der blev iværksat en privat underskriftsindsamling på nettet, der protesterede mod opsigelsen.

Midt i et live-interview til P1-morgen sagde militæranalytiker Peter Viggo Jakobsen 22. september 2014, at Niels Lindvig er "en af de få tilbageværende udenrigskorrespondenter i Danmark, som ikke bare står og læser op fra topmødeerklæringer, tæller bombenedslag, eller som bare stikker mikrofoner op i hovedet på politikerne". 

Måtte ikke vise sig i DR-Byen

Andre DR-medarbejdere, der også var blevet ”sindet” i sparerunden, tog imod en fritstilling og forlod arbejdspladsen. Niels Lindvig ville arbejde i opsigelsesperioden og mødte stadig op på redaktionen.

”Jeg tilbød, at jeg kunne arbejde videre – eventuelt i en anden afdeling – fordi jeg fortsat var på løn. Det ville de ikke have. Jeg tilbød også at arbejde hjemmefra. Her var svaret også nej tak.”

Til sidst fik han at vide, at han slet ikke måtte vise sig i DR-Byen.

”Jeg fik adgangsforbud. Vagterne fik at vide, at de ikke måtte lukke mig ind.”

Fik ikke tilsendt stillingsopslag

Det var egentlig aftalen, at DR skulle sende DR's stillingsopslag til Niels Lindvig i opsigelsesperioden. Men det skete kun yderst sjældent, siger han.

”De sendte for eksempel ledige stillinger for lysmestre. Det virkede som obstruktion for mig,” mener han.

”Jeg kunne sikkert have bestridt flertallet af de stillinger, de slog op, men jeg fik dem aldrig tilbudt.”

I dag bliver Niels Lindvig fortsat brugt som ekspertkommentator på for eksempel TV 2 News.

”Men de vil jo ikke betale for det. Alder betyder utroligt meget alle steder. Det kan man ikke lyve sig fra. Jeg vil ikke kunne gå ud og finde et fast job,” siger han.

DJ er klar til at gå hele vejen

Lars Werge mener, at de tre år, det har taget at indgå et forlig og få en afklaring på Niels Lindvigs voldgiftssag, har været for lang tid.

”Jeg håber, at den her sag kan fortælle arbejdsgiverne, at de ikke kan afskedige folk på det her grundlag. Og DJ er klar til at gå hele vejen, hvis medlemmet et klar.”

Kommentar

01/08/2017 - 17:12

Jørgen Laurvig

Stort tillykke til Niels Lindvig.
Han har ikke kun kæmpet mod DR, men lige efter fyringen også mod sit eget forbund.
Niels var den eneste, der trodsede Journalistforbundets rådgivning til de fyrede: "det er nytteløst at lægge sag an mod DR".
Det viser sig nu, at DJ tog fejl, og jeg vil råde ALLE, der bliver fyret i fremtiden til at se stort på DJ's rådgivning og kræve, at DJ kæmper deres sag.
Lindvig gjorde det rigtige, vi andre fyrede blev ofre for slesk tale, dårlig portvin - og elendig rådgivning.

01/08/2017 - 18:32

Kim Ravn-Mortensen

Hvor er det ærgerligt at erstatningens størrelse ikke er offentlig. Så kunne alle de andre mediearbejdspladser og ikke mindst andre, der bliver udsat for urimelige og aldersbetingede fyringer finde ud af hvad det koster at fyre medarbejdere med en løgnagtig begrundelse.

01/08/2017 - 18:41

Tina Guldmann Gustavsen

Stort tillykke til Niels Lindvig. Du er en dejlig stædig rad, Niels :-) - og det er da rart at se, at vores forbund fremover vil tage kampen op i lignende sager. Den opbakning var vi nogle stykker, der gerne havde set for tre år siden.

01/08/2017 - 21:24

Tage Baumann

Jeg må i sandhedens navn attestere, at både forbundet og DJ-gruppen bakkede op om, at Niels' sag skulle føres. Jeg fik som Niels' tillidsrepræsentant ikke andet end støtte til det krav fra første færd.
Men jeg må også give jer andre ret i at det har taget al den tålmodighed og udholdendehed Niels har kunnet præstere at stå det lange og trættende forløb igennem. Godt det er forbi. Og med et acceptabelt resultat.

01/08/2017 - 21:30

Brian Pabst

Stædighed og ordentlighed. Stort tillykke til Niels og DJ.

01/08/2017 - 23:47

Oluf Husted

Tillykke til Niels Lindvig, som vi: Scandinavian Star's Danske Støtteforening" traf hos TV2-News, for et års tid siden, og fik god en god samtale med.

Vi ønsker dig mange gode år, som ekspert hos 24Syv, TV2 og andre begavede
redaktioner. Mvh Mike Axdal & Oluf Husted

01/08/2017 - 23:47

Oluf Husted

Tillykke til Niels Lindvig, som vi: Scandinavian Star's Danske Støtteforening" traf hos TV2-News, for et års tid siden, og fik god en god samtale med.

Vi ønsker dig mange gode år, som ekspert hos 24Syv, TV2 og andre begavede
redaktioner. Mvh Mike Axdal & Oluf Husted

02/08/2017 - 09:23

Marianne Østergaard

Godt kæmpet af Niels Lindvig. Det er dog stadig er savn, at man ikke længere hører hans analyser i DR.

02/08/2017 - 13:44

Erik Willumsgaard

Dejligt at høre, men dog et sølle plaster på det sår det er, at Niels Lindvig ikke mere er at høre på P1!

02/08/2017 - 20:03

Henrik Krog

Kære Niels Lindvig. Det er en stor lykke - også for os lyttere,at det er endt godt.Nu er det jo sådan, at arbejdsgivere pr. definition er nogle skiderikker. Men at DR også er i den liga, er trist.

03/08/2017 - 11:48

Keld Broksø

Godt kæmpet Niels - og tak for gode snakke i Orienterings programmer i sin tid. Birgitte og jeg har lige været i Irland. Vel nærmest din skyld :) Fortsat dit gode arbejde andre steder. Sætter pris på dine kommentarer. Gode hilsner fra Keld Broksø

03/08/2017 - 15:24

Kristian Fitlev Jensen

Well done.

03/08/2017 - 15:41

Kaj Spangenberg

Held og lykke i tiden, som kommer, Niels. Og tillykke med sejren. Det skreg til himlen, at de fyrede dig. Du var en af de udenrigseksperter, det altid var udbytterigt at lytte til.

03/08/2017 - 15:42

Hans-Georg Møller

Tillykke

03/08/2017 - 16:04

Simon Riedel

Kære Niels Lindvig.
Hjerteligt tillykke med sejren over mastodonten!
Bedste hilsener

03/08/2017 - 16:06

Gunvor Bjerre

Detmå være bittert for DR og DR's lyttere, ar andre nu skummer fløden af al din ekspertise, som DR ellers har bekostet og investeret i.
Tænk at smide sådan viden og know how på porten.
Forhåbentlig kan denne "dom"/afgørelse danne præcedens for andre kolleger , der er fyret på et urimeligt grundlag - både i DR og andre mediearbejdspladser.

03/08/2017 - 16:41

Morten Juhl

Kære Niels Lindvig.
Hjertelig tillykke med sejren.
Er det ikke interessant at bestyrelsesformanden i DR, og generaldirektøren som lige har fået sin løn forhøjet til 3,6 mill, begge er jurister. Men aftaler for hæderlig behandling af ansatte har de ikke sat sig ind i. Hvis det samme var overgået et medlem af DJØF, så var kampvognene blevet kørt i stilling. Man savner Niels Lindvigs kloge stemme.
Pinlig sag for DR´s øverste ledelse men mon de lærer af den???

03/08/2017 - 17:51

Peter Frederiksen

Det er vidunderligt at kampen mod aldersbestemte afskedigelse for én gangs skyld er vundet. Jeg er ikke sikker på at jeg selv ville have haft overskuddet til at føre samme sag. (Jeg sidder med 32 års "erfaring" og en alder på 60+ selv yderst på pinden). Men måske er det et vink med en vognstang til forbundet om at det ikke bare skal lade arbejdsgiverne skalte og valte med os gamle og i stedet agere som eksempelvis flere LO forbund når der er tale om aldersbestemte afskedigelser.

03/08/2017 - 20:08

Ulrik Gräs

Tillykke Niels - fra en gammel fan af dig.

03/08/2017 - 22:57

Ole Meisner

Kære Niels
Det glæder mig umådeligt at du har fået sådan en aftale med DR. Den kan du i høj grad betragte som en æresoprejsning.
Jeg begreb aldrig hvad der var meningen med at lempe en højt agtet medarbejder ud ad vagten på den kantede måde. Forhåbentlig har du også fået en velvoksen sjat penge. Jeg glæder mig til at opleve når du næste gang optræder på en af de andre kanaler.
Til lykke, og de bedste ønsker for fremtiden. Ole Meisner.

04/08/2017 - 12:29

Ole Rasch Brandt

Godt at fyringen har fået en konsekvens for arbejdsgiveren.
Alt godt i fremtiden til en fremragende journalist og kursusleder.

04/08/2017 - 16:09

Jan Hillers

Tillykke. Jeg har altid anset din fyring som en politisk fyring. Og det er så sørgeligt.

08/05/2018 - 12:09

Lis Lendal

Jeg savner stadig N. Lemvigs fortællinger og analyser.

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04