Niels Christian Jung scorer svensk sports-Cavling

Efter 12 års journalistisk indsats fik han i 2007 Bjarne Riis til at indrømme sit dopingmisbrug. Han har desuden fået ændret brugen af agentfirmaer i fodboldverdenen. I hele Europa er hans virke kendt. For et øjeblik siden modtog DR-journalist Niels Christian Jung den største hæder i Stockholm.

Efter 12 års journalistisk indsats fik han i 2007 Bjarne Riis til at indrømme sit dopingmisbrug. Han har desuden fået ændret brugen af agentfirmaer i fodboldverdenen. I hele Europa er hans virke kendt. For et øjeblik siden modtog DR-journalist Niels Christian Jung den største hæder i Stockholm.

»Jeg er sgu stolt. Rigtig stolt,« fortæller en tydeligt glad Niels Christian Jung fra gallamiddagen på Bosön i Stockholm, hvor han for et øjeblik siden modtog mindelegatet efter den legendariske svenske journalist Torsten Tegnér.

Prisen (på 15.000 svenske kroner) er at betragte som Nordens sports-Cavling og regnes for en af de mest betydningsfulde priser. Ikke mindst fordi Torsten Tegnér, der levede fra 1888 til 1977, havde en legendarisk plads inden for sportsjournalistikken, var dedikeret til faget og drevet af en utrolig idealisme.

»Det er en fantastisk ære. Nu har jeg skrevet mig ind i historien her i Sverige,« siger Niels Christian Jung til Journalisten.dk.

Flere nordmænd og finner har tidligere fået samme mindelegat, men fra dansk side er det kun John Idorn, der tidligere er blevet tildelt Torsten Tegnérs legat. Og så altså nu Niels Christian Jung.

Den 39-årige DR-journalist, der er tilknyttet både DR Sporten og DR Perspektiv samt gravergruppen på P1, får prisen for hele sit samlede journalistiske virke. Enkelte produktioner skiller sig dog ekstra ud – heriblandt afsløringerne om Bjarne Riis og dokumentarprogrammerne "Tavshedens Pris 1-3" og "Danskerlægen 1-2", som han lavede sammen med Olav Skaaning Andersen, der alle handlede om doping i cykelsporten.

Men også historien om Michael Rasmussens fejlagtige oplysninger om sine opholdssteder inden Tour de France. Samt afsløringerne af skattesnyd i forbindelse med spillerhandler i fodboldverdenen, hvor han fik ændret brugen af agentfirmaer.

På dansk grund blev han da også sidste år udpeget til årets sportsjournalist 2008 for netop sin stædige fastholden i den kritiske sportsjournalistik.

»I en tid, hvor sporten bliver mere og mere kommerciel og styret af kommunikationschefer og spin, bliver det stadig sværere at lave indsigtsfuld sportsjournalistik, som jeg har arbejdet med i mange år. Derfor betyder den her pris selvfølgelig noget,« siger Niels Christian Jung og sender en hilsen til sin arbejdsplads, DR, der i går blev præsenteret for en kæmpe omorganiseringer.

»Fordi mediemarkedet bliver presset i disse år og der generelt bliver færre ressourcer, er det afgørende for mig, at jeg stadig kan få opbakning fra min arbejdsplads og mine chefer. Det er vigtigt, at der er en forståelse for, at jeg ikke altid kan komme med et stort brag, men at afsløringer som dem om doping i den internationale cykelsport kræver tid og tålmodighed. Derfor er det også vigtigt, at graverjournalistikken bliver anerkendt,« udtaler Niels Christian Jung til Journalisten.dk.

Omkring 60 personer deltager ved gallamiddagen her til aften i Bosön – Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, der svarer til Idrættens Hus. Niels Christian Jung oplyser, at han er taget alene derop. Blandt andet på grund af det seneste døgns turbulens med omstrukturering i DR.

»Men det er en glad fest, og sådan en pris er dejlig. Den er også med til at understrege nødvendigheden af public service, og at det er vigtigt, at vi kan gøre en forskel, og at den enkelte journalist får mulighederne.« 

Læs også stort portræt af Niels Christian Jungs og Olav Skaaning Andersen: Tolv års slid forløst i Lyngby

(opdateret 22:50)

2 Kommentarer

Lars Wacherhausen
22. NOVEMBER 2009
Re: Niels Christian Jung scorer svensk sports-Cavling
Tillykke morbror! Det er helt sikkert fortjent :D
michael Holm
19. NOVEMBER 2009
Re: Niels Christian Jung scorer svensk sports-Cavling
Stort tillykke. Det er fortjent. Flere af Niels Christians slags i dansk sportsjournalistik.