Nicolai Wammen efterlyste gratis arbejdskraft – nu er opslaget væk

Socialdemokratiet slog en ulønnet stilling op som kampagnefilm-, video- og medieproducer til politisk ordfører Nicolai Wammens folketingskampagne. ”Det er brød taget direkte ud af munden på os,” siger freelancefotograf. Kampagneleder kalder opslaget for ”en fejl”

”Brænder du for at producere kampagnefilm, er du en haj bag et kamera, en god tilrettelægger eller måske en god klipper?”

Sådan lyder indledningen på et ulønnet jobopslag fra Socialdemokratiet om at være kampagnefilm-, video- og medieproducer til politisk ordfører Nicolai Wammens folketingskampagne.

”Så har du netop den unikke mulighed for at blive en del af Wammens-kampagne-team,” fortsætter opslaget.

Stillingsopslaget var fredag slået op på hjemmesiden frivilligjob.dk, som administrerer oversigter over frivilligt arbejde rundt om i landet. Siden har Socialdemokratiet fjernet opslaget.

Brød taget ud af munden

Freelancefotograf Per Janus Böhme blev meget forarget, da han så stillingsopslaget dukke op i sit nyhedsfeed på Facebook, fordi en kollega havde delt det.

”Det er brød taget direkte ud af munden på os, der lever af at tage billeder og lave videoer. Jeg synes, det er horribelt, at vores folkevalgte politikere slår ulønnede stillinger op til deres personlige valgkampagner,” siger Per Janus Böhme, der også er næstformand i Dansk Journalistforbunds Kreds 1.

Social dumping er ifølge Per Janus Böhme et ekstraordinært problem i hans branche – især blandt unge og nye fotografer og videografer, der vil skabe sig et brand.

”Opfordringen om at arbejde gratis degraderer vores job og arbejdsfunktioner. Jo flere, der laver det, som jeg lever af, gratis, jo ringere er min mulighed for at tjene penge,” siger Per Janus Böhme og tilføjer:

”Politikere burde være de første til at holde sig væk fra den slags.”

Uddannelse og højt fagligt niveau

Ifølge opslaget forventer Socialdemokratiet, at den frivillige ”har et højt fagligt niveau med videoproduktion, kan arbejde med deadlines og har tid og lyst til at føre projekterne til dørs”.

Partiet forestiller sig, at man ”enten læser en relevant uddannelse inden for medie- og videoproduktion eller måske har beskæftiget sig med film på højskole”.

Per Janus Böhme siger, at han ikke har noget imod, at folk arbejder gratis for Nicolai Wammens folketingskampagne. Til gengæld har han et problem med, at stillingen blev slået op som et job.

”Stillingen blev slået op som et job med en titel. Jeg ved godt, at de ikke har lusket med det, og det er inde på en side med frivillige job. Men jeg synes stadig, at det er dårlig stil, at de ikke betaler for ydelserne,” siger Per Janus Böhme.

Socialdemokratiet: Det var en fejl

Journalisten har forsøgt at få et mundtligt interview med partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen. Det har ikke været muligt. I stedet har hans kampagneleder, Christina Vester Nielsen, sendt et skriftligt svar på mail.

”Rygraden i enhver folketingsvalgkamp er de mange frivillige, der trods job og studier knokler løs for en sag, de tror på. Det gælder også i Nicolai Wammens kampagne, hvor mange frivillige har meldt sig til alt fra plakatophængning, roseuddeling til sociale medier,” skriver Christina Vester Nielsen og fortsætter:

”Hvad angår Nicolai Wammens kampagnefilm, så er den allerede i produktion hos et professionelt produktionsselskab på kommercielle vilkår. Dette samarbejde startede i oktober 2018. Det var derfor en fejl, at der blev lagt et opslag op, som kan give et andet indtryk. Derfor er opslaget fjernet.”

Er det rigtigt forstået, at det professionelle produktionsselskab ikke har brug for frivillige kræfter til at lave Nicolai Wammens kampagnefilm – hverken før, nu eller efter?

”Ja, det er helt rigtigt forstået,” skriver Christina Vester Nielsen i en mail. 

Jobopslaget slutter med: ”Mvh. De søde frivillige fra kampagneteamet! :D”

7 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
15. MARTS 2019
Hej Jesper, der er ikke noget
Hej Jesper, der er ikke noget tricky i mit spørgsmål, dem der arbejder for at fremme et givent politisk projekt, de får deres “løn” i form politisk indflydelse, de politiske partier er nemlig ikke erhvervsvirksomheder som skaber profit, og derfor kan de slet ikke sammenlignes med en alm. virksomhed, der forsøger at skaffe sig ekstra profit, ved at bruge gratis arbejdskraft.

Og li’som der ikke er noget odiøst i, at en erhvervsdrivende donerer 20.000 kr. til Venstre’s valgkamp, så bør det også være helt legitimt, at en lønmodtager donerer en ulønnet arbejdsindsats for Socialdemokratiet.
Jesper Bech Pedersen
12. MARTS 2019
Halli hallo, det er altså
Halli hallo, det er altså trickspørgsmål, det der! Jo, det er, og det ved I også godt :-)
Niels Riis Ebbesen
11. MARTS 2019
Hej Jens, mener du så også,
Hej Jens, mener du så også, at partierne skal lønne de medlemmer og støtter, som sætter valgplakater op.
Niels Riis Ebbesen
11. MARTS 2019
Hej Teddy, du må godt nok ha’
Hej Teddy, du må godt nok ha’ svært ved, at sikre dig brød på bordet.
Jens Panduro
11. MARTS 2019
Niels Riis Ebbesen - Stop dig
Niels Riis Ebbesen - Stop dig selv!

Flere